One Shoe logo

Creative & Digital Agency

Waarom 2021 het jaar is van Drupal 9 en het DXP

Het digitale landschap en de behoeftes van consumenten veranderen nog steeds in een ongekend hoog tempo. Mede door de pandemie is het belangrijker dan ooit om je als bedrijf goed aan te passen aan deze veranderingen. Dries Buytaert, de bedenker van het open source digital experience platform Drupal voorzag deze ontwikkeling 10 jaar geleden en zette de transformatie in van Content Management Systeem naar DXP. Drupal 9 beschikt over alle juiste mogelijkheden om van je digitale omgeving een toekomstbestendig ‘digital experience platform’ (DXP) te maken.

One Shoe | 09 apr 2021

Drupal 9 DXP

Wat is een DXP?

Dat je wellicht nog niet eerder van een DXP hebt gehoord is niet zo raar. Het krijgt pas sinds 2018 echt voet aan de grond. Drupal 9 is een van de voorlopers als het gaat om deze nieuwe technologie. Maar wat is het precies?

Een DXP is een centraal platform dat je in staat stelt om de doelgroep te bereiken via een groot aantal touchpoints. Denk hierbij aan websites, mobiele apps, portalen en nog veel meer! Het mooie hieraan is dat alles afkomstig is vanuit één bron. Hierdoor ben je niet langer afhankelijk van de vaak niet optimale samenwerking van meerdere, losse systemen.

Architectuur DXP

Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar een gepersonaliseerde ervaring en haken tegenwoordig snel af als ze worden aangesproken met niet relevante content. Grote corporates als Amazon, Spotify en Netflix zijn hier al volop mee bezig. Denk aan de koopsuggesties, gepersonaliseerde playlists en de kijktips. Het lijkt misschien zo, maar zo’n aanpak is zeker niet alleen weggelegd voor de groten onder ons. Door alles vanuit één systeem te beheren, zorg ook jij voor een naadloze klantervaring over meerdere touchpoints. Door klantinformatie centraal op te slaan en vanuit dit centrale punt, kanaal afhankelijk op maat te presenteren, is het eenvoudig voor de consument om een cross-mediale reis af te leggen die speciaal voor hem of haar is gemaakt.

Waarvoor wordt Drupal 9 gebruikt?

Drupal 9 is gebouwd om de klant op de eerste plek te zetten en er voor te zorgen dat de reis pas eindigt als de aankoop plaats heeft gevonden. Door de architectuur ‘API first’ te maken, maakt Drupal 9 het eenvoudig om effectief informatie en content via API’s te ontsluiten. Het is dan ook een zeer geschikt platform om een headless structuur toe te passen waarbij je voor elke mogelijke touchpoint een speciaal interface creëert. Bij een headless structuur wordt het content management (back-end) en de presentatie van die content (front-end) van elkaar losgemaakt. Een headless CMS creëert dus geen webpagina’s uit zichzelf. Dit gebeurt met een aparte front-end naar keuze.

Zo gebruikt het metrosysteem van New York een DXP om reizigers van actuele data te voorzien. Waar ze voorheen er verschillende bronnen voor verschillende kanalen gebruikten, kan met een DXP alle media aangestuurd worden vanuit één centraal systeem. Zo wordt reisinformatie tegelijkertijd naar de borden op het perron, de website en de mobiel app gestuurd.

DXP vs CMS: Dawn of Content Management

Het ontstaan van het DXP is een logische evolutie van het klassieke CMS. Toen het CMS werd geïntroduceerd werd het mogelijk voor bedrijven mogelijk om veel meer grip te krijgen over geschreven content, afbeeldingen en data om online zo goed mogelijk voor de dag te komen. De tekortkoming hiervan is wel dat verschillende CMS’en onafhankelijk van elkaar opereren. Dit zorgt voor zogenaamde content silo’s. Content silo's zijn afgesloten plekken met belangrijke content waarvoor beperkingen gelden vanwege een gebrek aan integraties.

Drupal 9 DXP

Een DXP kent deze restricties niet, omdat het door de API first-benadering geen restricties meer aan content oplegt. Doordat alles vanuit één bron komt, is het niet langer een probleem meer om content op een gepersonaliseerde manier op elke touchpoint te presenteren. Bovendien zorgt het opbreken van content silo’s er ook voor dat de samenwerking tussen marketing-, sales- en klantenserviceteams makkelijker gaat. Met makkelijk bereikbare en completere klantprofielen is het voor het voor iedereen eenvoudiger om van ‘content is koning’ naar ‘klant is koning’ over te gaan.

Waarom Drupal 9?

Klinkt natuurlijk mooi, zo’n DXP. Maar waarom is Drupal 9 dan een goede keus?

Drupal 9 is veelzijdig

Drupal 9 is mede dankzij het feit dat het open source is een bijzonder veelzijdig platform. Als je start met Drupal 9 zijn er geen licentiekosten om je druk over te maken. Daarnaast is het grootste voordeel van een open source platform dat je gebruik kan maken van software die door anderen en voor anderen is gebouwd. Met een actieve community van meer dan 100.000 mensen zijn er 47.000 functionaliteiten en modules beschikbaar! 

De API-focus van Drupal 9 draagt ook bij aan de veelzijdigheid van het platform. Het is eenvoudig om klassieke en moderne koppelingen te maken die ervoor zorgen dat de content los komt te staan van de vorm en presentatie. Zo wordt waardevolle content naast de website, ook snel en makkelijk op andere platformen getoond.

Drupal 9 is sterk beveiligd

Drupal heeft al jarenlang een geweldige reputatie als het gaat om veiligheid. Onder andere NASA, Tesla en de Australische overheid maken hier dan ook dankbaar gebruik van. Dankzij een vast team vanuit Drupal dat continu bezig is met de veiligheid van het platform biedt Drupal 9 een veilig applicatie framework waar je met een gerust hart je bedrijfsapplicaties op laat draaien.

Drupal 9 is schaalbaar

Drupal 9 biedt alle mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je website altijd bereikbaar is. Daarbij maakt het niet uit of je te maken hebt met consistente belasting of piekbelasting. Dankzij de flexibele en schaalbare opzet van Drupal 9 presteert je DXP altijd optimaal. Goede schaalbaarheid betekent ook dat het systeem geen moeite heeft met grote hoeveelheden content.

Toepassingen Drupal 9

Met 15 jaar Drupal-ervaring hebben wij veel organisaties geholpen om hun doelen te bereiken. Zo hebben wij doeltreffende DXP oplossingen gebouwd voor onder andere OLVG, DHL, kanker.nl en thuisarts.nl

Thuisarts.nl maakt uitgebreid gebruik van de mogelijkheden die een DXP met zich mee brengt. De website fungeert als het centraal punt voor alle content. Vanuit daar zijn er verschillende kanalen gekoppeld zoals wachtkamerschermen in de huisartsenpraktijk, mobile apps én verschillende andere gezondheidssites zoals Apotheek.nl en Zorgkaart Nederland. Dankzij de functie als DXP wordt de weergave van de content zonder enige moeite aangepast op de verschillende kanalen. Deze koppelingen maakt thuisarts.nl ongekend waardevol voor steeds meer partijen.

Drupal 9 DXP

Wat als ik al werk met Drupal? 

Als je al een website hebt die gebouwd is met Drupal, is 2021 een mooi moment om te starten met, of te upgraden naar Drupal 9. Als je momenteel gebruik maakt van een goed onderhouden Drupal 8 website is de overstap naar Drupal 9 over het algemeen probleemloos. Als je nog gebruik maakt van Drupal 7 kost dat wat meer tijd.

Het is alleen goed om te weten dat support voor Drupal 8 eindigt in november 2021. Daarom is het verstandig om tijdig over te stappen om ervoor te zorgen dat je platform veilig en onderhoudbaar te houden. 

Support voor Drupal 7 eindigt een jaar later in november 2022. Dit klinkt misschien niet logisch, maar omdat de overstap van Drupal 7 naar 9 meer aandacht vereist is er voor gekozen om Drupal 7 langer te supporten.

Wil jij Drupal 9 ook inzetten als DXP?

Ben je benieuwd wat Drupal 9 voor jou kan betekenen? Dan laten wij je graag kennis maken met het DXP en wat het concreet voor jou kan doen!

Wij hebben veel ervaring met het uitvoeren van Drupal upgrades. Wil je liever eerst meer inzicht wil krijgen in je huidige Drupal website? Vraag dan een Drupal Audit aan!

Nieuwsgierig naar wat Drupal 9 voor jou kan betekenen?

Tibor (Digital Consultant) adviseert je graag over jouw Drupal 9 vraagstuk