One Shoe logo

Creative & Digital Agency

8 vragen voor Robert: Werken als developer bij One Shoe

Robert is al lange tijd werkzaam bij One Shoe en is een ware Drupal specialist. Hij heeft de groei van het bedrijf van dichtbij meegemaakt en vertelt ons vandaag alles over hoe het is om te werken als developer bij One Shoe.

One Shoe | 06 apr 2021

Werken als developer bij One Shoe

1. Hoe ben je begonnen met werken als developer?

Mijn interesse in development werd gewekt tijdens mijn studie Bedrijfskundige Informatica. Tijdens deze studie moest ik een bedrijfskundige en een technische stage lopen. Mijn technische stage was ook gelijk mijn afstudeerproject. Deze stage was bij een klein developmentbureau, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met webdevelopment en mijn eerste regels PHP code heb geschreven. Dus zo ben ik een beetje in deze wereld gerold. Wat ik toen deed en nu nog steeds doe, heb ik eigenlijk tijdens mijn studie helemaal niet geleerd. De basis komt natuurlijk wel vanuit mijn studie, maar de programmeertalen waar ik nu mee werk, zoals PHP, heb ik allemaal daarna pas geleerd. Ik ben nu ongeveer 15 jaar werkzaam als webdeveloper, dus behoorlijk wat ervaring op gedaan!

2. Wanneer begon jouw avontuur bij One Shoe?

Dat avontuur begon alweer 11 jaar geleden. Het bureau waar ik eerst zat was heel klein en er was voor mij geen groei meer mogelijk. Niet persoonlijk en niet professioneel. Toen ik ging kijken naar de volgende stap kwam ik al snel bij One Shoe terecht. One Shoe is een bureau dat al vanaf het begin veel met Drupal werkt. Toen ik startte had ik daar nog helemaal geen ervaring mee, maar ik kreeg de tijd en ruimte om het te leren. Dat was erg fijn.

3. Hoe is het werk van een developer in 15 jaar veranderd?

In essentie is het vak nog hetzelfde. De basis van het programmeren is in 15 jaar niet veranderd. Wat wel veranderd is, zijn de technologieën en methodieken. Die zijn constant in ontwikkeling en dat moet je ook bijhouden. Toen ik bij One Shoe kwam werkten we bijvoorbeeld nog met Drupal 6. Ondertussen zijn we via Drupal 7  en Drupal 8 al beland bij Drupal 9. Dat zijn veranderingen waar je je als developer op voor moet bereiden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nieuwe en andere technieken, zoals Laravel: meerdere middelen om een doel te bereiken. Het vak is op deze manier altijd in beweging. 

De manier van werken is bij One Shoe is in 11 jaar ook veel veranderd. Toen ik begon was het bedrijf nog kleinschalig en waren de teams ook niet groot. Nu is de manier van werken heel professioneel en gestructureerd zonder de fijne, informele cultuur kwijt te raken.

Werken als developer bij One Shoe

4. Hoe ziet jouw dag er doorgaans uit?

We beginnen elke dag met een standup waarin we met het team kijken wat we de vorige dag hebben gedaan en wat er deze dag op de agenda staat. Zo bepalen we de prioriteiten voor de dag. We zijn sinds het begin van dit jaar ook begonnen met zelfsturende teams, dus als developer kan je in zekere zin je werk zelf uitkiezen. Uiteraard kijken we gezamenlijk wel naar de aandachtspunten en worden die ook als eerste opgepakt. De focus is natuurlijk altijd dat we de klant helpen. Als het werk voor de dag duidelijk is, gaan we met z’n allen aan de slag!

Omdat ik Lead Developer ben, heb ik door de dag heen veel overleg met teamleden zodat ik inzicht krijg in hoe ik ze kan helpen en ondersteunen. Ik functioneer als vraagbaak en zorg dat alles op rolletjes loopt. Daarnaast heb ik ook veel contact met projectmanagers en klanten als ze een inhoudelijke vraag hebben. Ik probeer ook sales te ondersteunen om ervoor te zorgen dat we altijd leuk en nieuw werk binnenkrijgen. Zo schakel ik dagelijks veel met verschillende mensen en stakeholders. 

Mijn werk is verder ook heel verschillend omdat we met veel verschillende projecten bezig zijn; nieuwe projecten, meerwerk voor bestaande projecten, service op bestaande projecten etc. Nu we allemaal vanuit huis werken, merk je eigenlijk pas hoe groot die diversiteit is. Overal wordt nu wel een meeting voor ingepland, waar je normaal gesproken natuurlijk gewoon even langs iemand zou lopen om een vraag te stellen of te beantwoorden.

5. Normaal is het bij ons op kantoor natuurlijk enorm gezellig. Hoe is de transitie naar thuiswerken door het coronavirus voor jou gegaan?

De transitie is goed gegaan en ik zie ook dat iedereen zijn of haar weg gevonden heeft. Wel vraagt het om meer zelfstandigheid van iedereen. Ik probeer altijd om een vinger aan de pols te houden om te kijken hoe het iedereen vergaat. Ik denk dat ik voor iedereen spreek dat we niet kunnen wachten om weer bij elkaar op kantoor te zitten. Alleen al vanwege de gezelligheid! Gelukkig hebben wij een actieve feestcommissie, die in deze tijd ons geregeld probeert af te leiden met virtuele events!

6. Wat vind je het mooiste aan je werk?

De diversiteit. Ik ben betrokken bij heel veel projecten en elk project heeft weer zijn eigen uitdagingen. Ik haal ook veel voldoening uit het contact met de klanten waarvoor wij werken. Ik heb met veel klanten ook erg goed contact. Het geeft altijd een goed gevoel als wij dingen opleveren waar zij blij mee zijn. 

Als een klant een probleem heeft, schakelen we altijd snel om dit op te lossen. We streven er altijd naar om zo snel mogelijk een oplossing klaar te hebben. Dat eist wat flexibiliteit maar als dat lukt, is mijn dag nóg beter. Daarnaast is het ook belangrijk om realistisch te zijn. In principe kunnen we natuurlijk álles, maar uiteindelijk wil je dat iedereen op alle vlakken tevreden is. Dat is het mooie aan mijn werk.

7. Op welk project ben je het meest trots?

Thuisarts.nl en dat is om verschillende redenen. We zijn als One Shoe daar al vanaf het eerste moment, bijna 10 jaar geleden, bij betrokken en hebben met alles meegedacht. Na al die jaren is de samenwerking nog steeds enorm goed en vruchtbaar. 

Ook is het een project dat veel bekijks krijgt van de media. Het blijft ook altijd relevant. Ik kom zelf (gelukkig) niet vaak bij de huisarts, maar áls ik daar dan kom, wordt Thuisarts.nl vaak tevoorschijn gehaald. Dat vind ik heel mooi om te zien en maakt me trots. We zijn ook continu bezig om Thuisarts.nl uit te breiden en te verbeteren. Dat zijn echt leuke dingen waar ik ook altijd bij betrokken wil blijven. Het is wel een beetje mijn project geworden en dat zou ik zeker niet snel loslaten.

8. Waarom is One Shoe zo’n geschikte plek om als developer te werken?

Als developer bij One Shoe krijg je de ruimte en de tijd om jezelf te ontwikkelen. Ook is het niet erg om fouten te maken. Wij geloven erin dat je van fouten leert en dan moet je ook de ruimte krijgen om die te kunnen maken. Er wordt natuurlijk altijd wat van je verwacht, maar je kan jezelf echt ontplooien in je rol. Samenwerken met collega’s is ook heel fijn en heel belangrijk, ook in coronatijd. De lijntjes zijn kort en we zijn altijd bereid elkaar te helpen. Wij werken ook met een buddysysteem. Als je begint bij One Shoe, krijg je de eerste twee weken een buddy toegewezen die je bij de hand neemt en wegwijs maakt in het bedrijf, de verschillende systemen en de projecten waar we aan werken.

Input is trouwens ook altijd welkom. Het is bij ons een team effort, dus naar ideeën, meningen, feedback en andere opmerkingen zal altijd geluisterd worden. Op deze manier word je snel een waardevol onderdeel van ons team! En om, heel cliché, af te sluiten: teamwork makes the dream work.

Interesse om samen met Robert en andere collega’s mooie producten te maken? Solliciteer dan nu!