One Shoe (part of iO)

Dit zijn de beste headless CMS’en - als je het ons vraagt

Steeds meer organisaties verkiezen een headless CMS boven een traditioneel CMS. Om die reden zien we ook meer en meer aanbieders. Maar wat zijn goede headless CMS’en? En waar moet je op letten? In dit artikel delen we onze ervaringen.

 Jordy van Raaij | 14 jun 2021

beste headless cms

Wat is een headless CMS?

Traditioneel gezien is het CMS naadloos verbonden met de presentatielaag van een digitale oplossing als een website of app. Een aanpassing in het CMS resulteert direct in een aanpassing van de code. 

Maar bij een headless CMS is de achterkant losgekoppeld. De content wordt in een losse omgeving beheerd en wordt door middel van API-koppelingen ingeladen in de frontend. 

Een groot voordeel van een dergelijke opstelling is dat alle content in één centrale plaats beheerd wordt en vervolgens ingeladen kan worden in verschillende websites, apps en wearables. Dit heet een Digital Experience Platform (DXP). Super handig wanneer je meerdere kanalen beheert dus!

Lees ook: 

Cloud vs Open source

Voordat we de verschillende populaire headless CMS’en gaan bespreken die momenteel op de markt zijn, is het goed om het onderscheid uit te leggen tussen cloud en open source oplossingen. Dit is namelijk een elementaire keuze. 

  • Open source - Je download de code en plaatst deze op een eigen server. Je hebt meer vrijheid om aanpassingen te maken, maar het vergt uitgebreide technische kennis. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, beheer en beveiliging van het CMS. 
  • Cloud / Saas - Je logt in op het systeem van de leverancier en beheert daar je content. Je bent dan wat minder flexibel, maar hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud, beveiliging of updates. Meestal betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik. 

Het ‘beste’ headless CMS bestaat niet

Maar wat is het beste headless CMS voor jouw project? Dat is natuurlijk altijd afhankelijk van de contouren van het project en de selectie ervan blijft maatwerk. Waar moet het in uitblinken, wat vind je belangrijk in het gebruik? Welk budget heb je en wat zijn de requirements? We kunnen daarom nooit één CMS aanwijzen als het beste headless CMS. Wel kunnen we je iets meer vertellen over de kenmerken van 5 populaire headless CMS’en zodat je een afgewogen keuze kunt maken: 

Populaire headless CMS’en: Open source

1. Drupal

Drupal is een open source CMS op basis van PHP. Dit betekent dat je als ontwikkelaar de code gratis kunt downloaden en aanpassen zoals je wilt. Van oudsher is Drupal een traditioneel CMS, maar doordat de community de afgelopen jaren gewerkt heeft aan een ‘API-first Initiative’ kan het tegenwoordig ook headless ingezet worden. Een ontwikkeling waar wij erg enthousiast van worden, aangezien Drupal al lange tijd één van onze favorieten is

Drupal is veel meer dan alleen een contentmanagementsysteem met een API-koppeling. Je kan de frontend er ook in bouwen. Precies zoals je zelf wilt. Het heeft namelijk een modulair karakter, maar je hebt ook alle vrijheid om technische aanpassingen te maken. Bovendien is het één van de meest veilige opties en zit er een gigantische community achter waardoor Drupal constant in ontwikkeling is.

Een nadeel aan Drupal als headless CMS is dat het self-hosted is en beheerd dient te worden. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor onderhoud en updates. Dat betekent niet dat je dat zelf hoeft te doen natuurlijk. Zowel support & onderhoud als het doen van updates & upgrades kun je beleggen bij je digitale partner. 

Benieuwd naar een voorbeeld? Wij ontwikkelden VIPP-monitor voor Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) met een headless Drupal CMS.

beste headless cms

Lees verder: Headless CMS uitgelicht: Drupal

2. Umbraco

Umbraco is het bekendste open source CMS op basis van .NET (Microsoft). Qua functionaliteit is het vergelijkbaar met Drupal.

Umbraco is één van de meest gebruiksvriendelijke CMS’en. Je maakt een pagina op alsof je in Word werkt en je kan eenvoudig afbeeldingen en videos toevoegen aan de tekst. Het heeft maar weinig uitleg nodig: een aanrader dus wanneer je veel mensen hebt die content op je website plaatsen en aanpassen. 

3. WordPress

WordPress is het bekendste CMS ter wereld. Het is open source en vrijwel iedereen kan ermee werken die ‘iets met online’ doet. Van oudsher is het een traditioneel CMS, maar sinds de REST API een vast onderdeel is geworden van de core (sinds WordPress 4.7 in 2016) kan WordPress ook headless ingezet worden. 

Eén van de grootste ergernissen van veel ontwikkelaars is dat WordPress geen gestroomlijnde oplossing is. Het bevat standaard veel code die je niet gebruikt maar wel ingeladen moet worden. En de vele plug-ins van verschillende ontwikkelaars maken het een onveilig en ongestructureerd geheel. 

Maar de headless opstelling lost deze problemen op. Je gebruikt WordPress dan enkel nog als losstaand CMS voor het inladen van je content en bouwt de frontend precies zoals jij dat zelf wilt. Out of the box is de REST API wel wat langzaam, maar gelukkig zijn er manieren om dit op te lossen

Populaire headless CMS’en: Cloud / SaaS

4. Prismic

Prismic is een headless cloud CMS pur sang. Het is vanuit de basis ontwikkeld als headless oplossing. Je kunt dus geen webpagina’s ontwerpen, maar enkel je content beheren en deze via API aan je frontend koppelen. En juist daar is Prismic ijzersterk in! Zelf zegt het daarover: “Prismic CMS is a calm, non-intrusive CMS that simply works, and works very well – on its own, and with other tools”

Een leuke feature is het gebruik van herbruikbare contentstukken (zogenaamde ‘Content Slices’). Hier kan je stukjes content mee maken die je op één plaats beheert en op meerdere plaatsen in de website terug laat komen. Wat ook leuk is, is de prijs. Al voor enkele tientjes per maand heb je een volwaardig CMS!

Voordelen bekijken? Wij ontwikkelden het platform Studiekeuze123 en de app qlinker met het headless CMS van Prismic.

Lees verder: Headless CMS uitgelicht: het Prismic CMS

5. Storyblok

Storyblok is een relatief nieuwe headless cloud CMS aanbieder. In 2016 werd de eerste versie gelanceerd. De software is super gebruiksvriendelijk en tevens scherp geprijsd. 

De leukste feature, die we niet vaak in headless CMS’en terugzien, is de mogelijkheid om inline te editen. Je ziet daarmee direct hoe jouw aanpassingen er in de frontend uit komen te zien.

Wij zijn zo enthousiast over Storyblok dat we officieel partner zijn geworden. Inmiddels hebben we Storyblok als headless CMS onder andere ingezet bij het ontwikkelen van de website van meubelmerk Pode (Leolux). Het was van groot belang dat het design van de nieuwe website een goede weerspiegeling is van waar de meubelcollectie van Pode voor staat: alle meubels zijn ontworpen door internationale topdesigners en hebben een speelse stijl met een strakke vormgeving. Dankzij Storyblok waren onze designers niet gebonden aan technische restricties en konden ze hun creativiteit de vrije loop laten om de best mogelijke digitale merkbeleving voor Pode te realiseren.

beste headless cms

Onze keuze

Bij de ontwikkeling van online oplossingen werken we bij One Shoe graag met een headless CMS. Het geeft ons meer creatieve vrijheid, is veiliger en maakt het makkelijk om met de right tool for the right job te werken. 

Op dit moment zijn onze favorieten Drupal en Storyblok. Drupal is ons go-to CMS voor open source oplossingen en Storyblok als SaaS. Benieuwd welk headless CMS voor jouw project de meeste waarde biedt? Neem contact met ons op! We helpen je graag de juiste keuze te maken.

Meer weten over wat een headless CMS voor jou kan betekenen?

Neem dan contact op met Jordy