One Shoe (part of iO)

Wat is de beste oplossing voor het bouwen van een maatwerk community platform?

Bij het bouwen van een maatwerk community platform heb je de keuze uit verschillende oplossingen en technieken. Van coderen ‘met de hand’, tot het gebruik van frameworks en CMS’en. We zetten de populairste opties op een rij en geven handreikingen om voor jouw ambities de beste match te selecteren.

One Shoe | 29 mrt 2021

Wat is een community platform?

Een community platform is een online gemeenschap gebaseerd op een bepaald thema. De bezoekers (of leden) kunnen met elkaar communiceren, informatie delen en discussiëren over het betreffende thema. Een forum over een bepaalde game is een goed voorbeeld van een community platform.

Het onderwerp staat in een community platform dus centraal. Dit maakt het echt wat anders dan een online platform, waarbij het uitvoeren van bepaalde handelingen de gemene deler tussen gebruikers is.

Mogelijkheden voor maatwerk ontwikkeling

Het ontwikkelen van een community platform op basis van maatwerk biedt de grootste vrijheid. Je kan het platform zo ontwerpen als jij in gedachten hebt. Je bent niet afhankelijk van de begrenzingen en het design van standaardoplossingen of kant-en-klare pakketten. 

Voor het ontwerpen van een maatwerk community platform zijn verschillende mogelijkheden. We zetten de populairste opties voor je op een rij.

1. Drupal

Drupal is de populairste keuze voor het bouwen van online community platformen.

Drupal is vandaag de dag de populairste keuze voor het bouwen van online community platformen. Oorspronkelijk was het daar zelfs voor bedoeld, al is het ondertussen uitgegroeid tot enterprise-level framework voor veel meer.

Drupal is een open-source CMS framework. De core bevat alles wat je van een goed content management systeem mag verwachten: beheer van content, gebruikers en menu’s, een contenteditor, koppelingen met andere systemen, enzovoort. 

Maar wat Drupal zo’n geliefde oplossing maakt, zijn de maatwerk mogelijkheden van het framework. Er zijn tal van beschikbare thema’s en modules die zonder programmeerkennis naar smaak te configureren en aan te passen zijn. Maar buiten de gebaande paden treden is ook geen probleem. Programmeurs kunnen alles gemakkelijk aanpassen zoals zij willen, zonder begrenzingen. Daarbij worden wel hulpmiddelen geboden om snel tot het gewenste eindresultaat te komen. Met oog voor onderhoudbaarheid en kwaliteit. Optimale flexibiliteit dus, zonder concessies te hoeven doen! 

2. Laravel

Laravel voor maatwerk community platforms

Bijna net zo populair is open-source ontwikkel framework Laravel. Laravel is meer gericht op maatwerk, al biedt het ook building blocks om snel tot een eindresultaat te komen. Zo hoeven programmeurs niet álle code met de hand te schrijven, maar is er tegelijk ook eigenlijk heel weinig al vastgelegd, bepaald of gedicteerd. De programmeur is bijna helemaal vrij om zijn eigen architectuurvisie en ontwikkelaanpak te bepalen.

Laravel staat bekend om zijn schaalbaarheid, snelheid en veiligheid. Bovendien is Laravel (op basis van open standaarden zoals JSON en XML via API’s) met vrijwel elk systeem te koppelen, wat het een prettige ‘middle-man’ oplossing maakt. Het Laravel framework omvat ook een eigen front-end of ‘theming’ template voorziening genaamd Laravel Blade. Populaire andere front-end frameworks die vaak in combinatie met Laravel worden gebruikt zijn bijvoorbeeld: React, Vue.js en Angular.

Wat Laravel daarnaast zo bijzonder maakt is de gigantische community van programmeurs. Omdat de code open-source is, kunnen zij hun codes makkelijk met elkaar delen. Er is zeer uitgebreide documentatie beschikbaar, een levendige community en op Laracasts zijn ruim 1500 Laravel-tutorials te bekijken. Op GitHub (hét community platform voor webprogrammeurs) is Laravel zelfs het meest gebruikte PHP framework. 

3. WordPress + BuddyPress

WordPress is het populairste CMS ter wereld. In combinatie met BuddyPress kan het voor kleine community platformen absoluut voldoen als maatwerk oplossing. Wij zien bij Wordpress echter wel de uitdagingen voor beheer en onderhoud toenemen als wordt afgeweken van de standaard functionaliteit. Ons advies voor Wordpress en Buddypress is dus vooral daarvoor te kiezen als je je wensen grotendeels kunt schikken naar hoe het ‘out of the box’ werkt. Dan heb je er veel voordeel van. 

Een ander groot voordeel van WordPress is dat het met visuele builders als Divi en Elementor makkelijk wordt om een compleet eigen design samen te stellen. Zo heb je zonder maatwerk dus toch al heel veel vrijheid en keuze. En met de miljoenen plugins is vrijwel elke functionaliteit toe te voegen. Maar het kan een flinke opgave worden om het 100% naar eigen smaak te customizen.

Een groot nadeel van het gebruiken van WordPress als maatwerk oplossing, is dat de website langzaam kan worden. De core van Wordpress bevat namelijk al snel veel code die jouw website niet nodig heeft, maar wel inlaadt. En met een community platform is er sprake van veel dynamische informatie die op basis van de gebruikerslogin wel of niet toegankelijk kan zijn. Dat maakt optimalisatie uitdagend. Bovendien brengen sommige plugins veiligheidsrisico’s met zich mee, dus installeer zeker niet zomaar alles zonder goed de security te onderzoeken.

Ons advies: Drupal

Voor het bouwen van community platformen maken we bij One Shoe gebruik van CMS framework Drupal. De standaard modules en oplossingen bieden bijna alle functionaliteiten die nodig zijn voor een succesvolle community. Maar binnen deze standaarden is wel veel maatwerk en configuratie mogelijk. Zo kunnen we snel tot het gewenste resultaat komen, zonder concessies te hoeven doen. The best of both worlds dus!

Voorbeelden van community platforms die door One Shoe ontwikkeld zijn met Drupal, zijn Zorginnovatie.nl en Kanker.nl (waar wij zelfs de Dutch Interactive Award voor ontvingen!).

Community platform laten bouwen?

One Shoe ontwikkelt award-winning online community platforms. Gebruiksvriendelijk,  doelgroepgericht en op maat. Van plan om ook een community platform te ontwikkelen? We helpen je graag op weg. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Ook een community platform bouwen?

Job (Business & Digital Consultant) kan je hier alles over vertellen!