One Shoe logo

Creative & Digital Agency

De Drupal 10 release komt eraan: ben jij er klaar voor?

In de tweede helft van 2022 is de release van Drupal 10 en dat is eerder dan we gewend zijn. De tiende versie van Drupal komt slechts twee jaar na de release van Drupal 9. De reden voor de korte cyclus is dat er in de basis niet veel verandert. Drupal 10 wordt namelijk een verfijnde versie van Drupal 9. Waarom het verstandig is om te upgraden en hoe je je Drupal platform en je organisatie het beste voorbereid op de komst van deze nieuwste versie, lees je in deze blog!

One Shoe | 14 feb 2022

Drupal 10 release

Drupal in een notendop

Drupal is open source software, dus het is gratis te gebruiken en licentievrij. Met de uitgebreide module sets van Drupal kun je eindeloos combineren, configureren en toevoegen om nieuwe features en applicaties mogelijk te maken. Dankzij het wereldwijde community- en beveiligingsteam van Drupal is het CMS superveilig en up-to-date, waardoor je wordt beschermd tegen beveiligingsinbreuken, hackers en andere veiligheidsrisico's. 

Wij implementeren al ruim 16 jaar websites, portals en webapplicaties met het Drupal framework voor organisaties uit zeer uiteenlopende branches.

Drupal 10 release: wat kun je verwachten?

Ondersteuning voor Drupal 8 is gestopt

Draait je website nog op Drupal 8? Dan raden we aan om niet te wachten op de release van Drupal 10 voordat je actie onderneemt. De ondersteuning van Drupal 8 is namelijk in oktober van 2021 stopgezet. Dit betekent dat alle platformen die op Drupal 8 draaien geen updates meer krijgen waardoor veiligheid en optimalisatie voor gebruikers en je organisatie niet meer gewaarborgd zijn. Een upgrade naar Drupal 9 raden wij dan ook aan om zo snel mogelijk uit te voeren. Een bijkomend voordeel is dat een upgrade vanaf Drupal 9 naar Drupal 10 een stuk makkelijker is.

Ondersteuning voor Drupal 7 stopt in 2023

Het klinkt onlogisch, maar in tegenstelling tot Drupal 8 wordt Drupal 7 nog wel actief ondersteund tot november 2023. Dit komt door de grotere upgrade die er nodig is om een Drupal 7 platform naar een nieuwere versie te krijgen. Toch raden we aan om je Drupal 7 platform eerst naar Drupal 9 te upgraden en niet te wachten op Drupal 10. De upgrade van Drupal 7 naar een nieuwere versie vereist meer werk omdat de techniek onder de motorkap ingrijpend is veranderd met de komst van Drupal 8 en er gedurende de levensduur van Drupal 7 geen grote functionele veranderingen zijn doorgevoerd. Een upgrade van Drupal 7 naar Drupal 9 zorgt vaak voor een complete herbouw van het bestaande platform. Drupal 9 en Drupal 10 borduren voort op de basis die gelegd is met Drupal 8 en dat maakt die upgrades een stuk makkelijker. Het is aan te raden om een update uit te voeren van Drupal 7 naar Drupal 9 voordat deze versie niet meer ondersteund wordt.

Migratie van Drupal 9 naar Drupal 10 is een kleine stap

Het goede nieuws is dat de overgang van Drupal 9 naar Drupal 10 relatief klein zal zijn. Sinds Drupal 8 is ervoor gekozen om nieuwe technische ontwikkelingen en features altijd op te nemen in zogenaamde ‘punt’ releases, zoals een update van versie 9.0 naar 9.1. Het resultaat is dat Drupal 9.3 meer features heeft dan Drupal 9.0. Deze ‘punt’ releases komen terug bij Drupal 10.

De nieuwe functies die worden toegevoegd, zijn echter vaak niet helemaal nieuw, maar vervangen bestaande technologieën gedeeltelijk of helemaal. In Drupal 9 worden oude alternatieven niet meteen verwijderd in de volgende ‘punt’ release, maar in Drupal 10 worden alle oude technologieën die zijn vervangen verwijderd. Drupal 10.0 lijkt daarom ook veel op de laatste ‘punt’ versie van Drupal 9.

Wanneer moet je je Drupal website upgraden naar Drupal 10?

Als je platform draait op Drupal 9 is het verstandig om gebruik te maken van de laatste ‘punt’ release en ervoor te zorgen dat het maatwerk dat voor je platform is gemaakt up-to-date blijft. Als je dit doet, is de overgang van Drupal 9 naar Drupal 10 geen grote stap. Als je deze ‘punt’ releases niet hebt bijgehouden en je maatwerk niet netjes is geüpdatet, kan een overstap naar Drupal 10 wel meer werk veroorzaken. Tijd besparen door een upgrade naar Drupal 10 uit te stellen is helaas niet mogelijk. Als je langer wacht, wordt de lijst met werkzaamheden ook langer.

Als je platform draait op Drupal 8 of 7 raden we aan om zo snel mogelijk de upgrade naar Drupal 9 te maken om zeker te zijn dat je platform optimaal werkt en vooral ook veilig is. Als je platform is geüpgraded naar Drupal 9, is de vervolgstap naar Drupal 10 relatief makkelijk gemaakt. Ondersteuning van Drupal 9 stopt in november 2023. Dit lijkt nog ver weg, maar verkijk je hier niet op. Onze ervaring leert dat veel organisaties te laat starten met de upgrade waardoor het Drupal platform in kwestie een tijd niet ondersteund wordt en dus onnodig veiligheidsrisico’s loopt.

Op zoek naar een digitale partner die je Drupal website kan updaten en je klaar kan maken voor de launch van Drupal 10?

Tibor helpt je graag verder!