One Shoe (part of iO)

Hoe verhoog je digitale innovatie in de zorg?

De ontwikkeling van nieuwe digitale producten en diensten in de zorg kan lang duren. Terwijl innovatie juist van groot belang is in een branche waar bezuinigingen aan de orde van de dag zijn. Hoe ontwikkel je sneller innovatieve ideeën voor de zorg, toets en test je deze om zo tot oplossingen te komen die ook daadwerkelijk hun weg naar de praktijk vinden? Wij geven in deze blog 7 adviezen die je meteen in de praktijk kunt brengen!

Floor van Riet | 31 mei 2021

digitale innovatie in de zorg

1. Stel een veranderteam samen

Een goed begin is het halve werk. De inzet van een veranderteam helpt om problemen op te sporen en innovatie te stimuleren. Een veranderteam stel je samen uit alle gelederen van je organisatie. Zoek mensen vanuit management, marketing en IT maar bovenal: de zorgverlening. Met een multidisciplinair team kunnen alle invalshoeken benaderd worden. Samen met dit team kun je een visie gaan ontwikkelen rondom digitale innovatie en een stip aan de horizon zetten voor de komende jaren. Belangrijk is wel dat ook de eindbeslisser (product owner) onderdeel is van het team, zodat beslissingen sneller worden genomen en de product owner onderdeel is van het innovatieproces. 

De intensiteit en inzet van het veranderteam verschilt per organisatie. Maar ook als je nog helemaal aan het begin staat, en het team alleen als werkgroep af en toe bij elkaar komt, is dit al waardevol! 

2. Betrek de patiënt

Goede innovatie begint bij de eindgebruiker. Een succesvol digitaal product of dienst sluit aan op de belevingswereld van de patiënt, want dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait. Juist als het idee het huidige zorgproces omgooit, is het van groot belang om vroegtijdig de patiënt hierbij te betrekken. Je kunt ervoor kiezen om wel of niet naar je doelgroep te luisteren. In dit artikel leggen we de twee mogelijkheden naast elkaar.

Je kan beginnen bij de doelgroep door middel van: 

3. Experimenteer en leer

Succesvolle digitale innovaties vloeien voort uit experimenten en tests. Dit is een aanpak die voortkomt uit de wereld van Product Design. Producten worden hier ontwikkeld op basis van een sterke visie, in plaats van enkel als antwoord op klassiek marktonderzoek. Want als je dat doet, blijf je doorgaans binnen de gebaande paden. Netflix, de iPhone Uber zouden dan ook niet bestaan als de bedenkers vanuit klassiek behoefteonderzoek zouden hebben gewerkt. Innoveer daarom door te experimenteren en te leren. Een praktische methode hiervoor is Google Design Sprints; een methode ontwikkeld door Google Ventures. Met Google Design Sprints werk je in 1 fulltime week van idee naar een concreet prototype dat getest is bij eindgebruikers.

4. Testen in plaats van valideren

Het testen van je idee is de beste manier om tot inzichten te komen. Kijk naar de interactie tussen je digitale product en de eindgebruiker. Zo ontdek je wat werkt en vooral wat niet. Door zo vroeg mogelijk te testen, voorkom je verkeerde keuzes. Door verkeerde keuzes vroegtijdig in de kiem te smoren bespaar je veel tijd en geld met die je anders kwijt zou zijn aan het ontwikkelen van een product dat niet goed aansluit bij de behoefte van de doelgroep.

Het organiseren van tests biedt je de kans om de organisatie mee te laten kijken. Het organiseren van tests stimuleert de cultuur om te leren. ‘Fail’ krijgt daarbij ook een hele nieuwe lading: First Attempt In Learning. Usability tests komen in vele soorten in maten: 

5. Start klein

De kunst is om klein te beginnen. Grootschalige platformen en oplossingen zijn vaak gedoemd om te mislukken of duren jaren voordat ze tot zichtbaar succes leiden. Door klein te beginnen kom je sneller tot iets dat tastbaar is en tot verandering leidt; zodat je dit kunt uitdragen. Dus focus je op relatief kleine onderdelen. Denk aan een specifieke zorgvraag, behandeling of activiteit.

Het voordeel van klein beginnen is dat de ruimte om te experimenteren vaak groter is. En het ontwikkelen van een goede service is een stuk eenvoudiger als de hoeveelheid taken beperkt is. Kijk maar naar succesvolle mobiele apps: de meeste doen maar een aantal dingen, en dat doen ze goed (Tikkie, Buienradar, Bankieren apps). Een leuke designmethode hiervoor is de Core Path Methode. Met dit model kun je in een workshop snel tot de kern van een bepaalde oplossing komen. 

6. Creativiteit is een vaardigheid

Iedereen is in staat om creatief te zijn en te komen tot nieuwe ideeën. Gefrustreerd zitten wachten tot het eureka-moment gaat je in ieder geval niet helpen. Een rustig hoofd blijkt meestal de beste basis voor een nieuw idee. Daarom bedacht de baas van Google ooit dat al zijn medewerkers een dagdeel per week mogen freewheelen: nadenken over verbeteringen, dingen uitproberen, als het maar samenhangt met hun werk. Het zoekmachinebedrijf is ervan overtuigd dat de innovatie vooral plaatsvindt in die ‘aanklooi-uren’. Er zijn talloze methoden om mensen te stimuleren om tot nieuwe ideeën te komen. Maar het neerzetten van de juiste sfeer en cultuur werkt daarbij het beste. 

digitale innovatie in de zorg

7. Draag innovatie uit

Show, don't tell! Het is leuk als jij met je directe collega’s zorgt voor verandering maar de grote innovatie-slagkracht moet komen vanuit de gehele organisatie. Laat daarom vooral zien dat je aan het innoveren bent. Niet alleen met coole gadgets en technieken; maar vooral door te laten zien dat je aan het leren bent. Creëer een ruimte binnen je organisatie waarin je dit laat zien. En vertel het verhaal ook online. Laat zien waar je mee bezig bent, welke inzichten je opdoet, wat goed gaat, waar je van geleerd hebt. Deel dit intern maar het liefst ook extern als je organisatie dit aandurft.

Conclusie

Zoals je ziet is innovatie niet alleen maar weggelegd voor de grootste creatieve geesten. Met de goede voorbereiding en een doordacht stappenplan kan ook jij je digitale omgeving vernieuwen! 

Een succesvolle digitale strategie ontwikkelen?

Informeer naar de mogelijkheden bij Job Bilsen (Digital Consultant)