One Shoe logo

Creative & Digital Agency

Drupal 9 release in 2020: alles wat je moet weten

Drupal is een populair open-source content management systeem of applicatie framework. Het wordt gebruikt door miljoenen websites wereldwijd waaronder DHL en LeasePlan maar ook bijvoorbeeld Thuisarts.nl. We staan nu aan de vooravond van de release van de nieuwste versie: Drupal 9. Wat moet je weten over de komst van Drupal 9?

One Shoe | 12 mrt 2020

Waarom wordt Drupal 9 gereleased?

Software zoals Drupal ontwikkelt zich continu. Er worden steeds nieuwe releases uitgebracht, en Drupal 9 is de belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van Drupal. Bij One Shoe werken we inmiddels zo’n 14 jaar met Drupal en hebben in die jaren veel releases van Drupal meegemaakt, maar Drupal 9 is net even anders dan de voorgaande releases. In dit artikel zetten we 5 belangrijke zaken met betrekking tot de release van Drupal 9 voor je op een rij. 

Wat je moet weten over de release van Drupal 9 in 2020:

1. Drupal 9 wordt gelanceerd in juni 2020

De release van Drupal 9 staat op de planning voor 3 juni 2020 - op z’n vroegst. Momenteel wordt er door de wereldwijde community hard gewerkt om deze datum te halen. Mocht de datum van 3 juni 2020 niet worden gehaald, dan zijn alternatieve release data 5 augustus 2020 en 2 december 2020. De definitieve releasedatum is afhankelijk van wanneer aan de eerste bèta-vereisten is voldaan.

2. Drupal 9 is in feite een geoptimaliseerde versie van Drupal 8.9

In tegenstelling tot vorige updates (die van Drupal 6 naar Drupal 7, of van Drupal 7 naar Drupal 8) is Drupal 9 niet volledig nieuw. Sterker nog, qua features is Drupal 9 identiek aan Drupal 8.9, dat tegelijk uitkomt. Wat is er dan wel anders? In de tijd van Drupal 8 zijn er meerdere kleinere updates geweest, ook wel ‘minor releases’ genoemd. Die minor releases voegden allemaal functionaliteit toe aan Drupal. Daarbij zijn ook verouderde systemen vervangen door nieuwere en betere varianten. Die systemen konden alleen niet zomaar weggehaald worden omdat er duizenden sites zijn die nog gebruik maakten van die oude onderdelen. Drupal 9 maakt nu schoon schip: de verouderde onderdelen worden weggehaald. Dit is helemaal geen probleem mits de website netjes onderhouden is en er (inmiddels) geen gebruik meer wordt gemaakt van die oude onderdelen. Drupal 9 is dus in feite een ‘grote schoonmaak’ release. 

3. Drupal 9 is de eerste Drupal release zonder herbouw

Betekende voorheen de komst van een nieuwe Drupal versie dat je je website moest laten herbouwen wanneer je wilde upgraden, met de komst van Drupal 9 is dat verleden tijd. Als je nu op (een goede onderhouden versie van) Drupal 8 zit, hoef je geen herbouw te doen. En ook als je in de toekomst over wilt van Drupal 9 naar Drupal 10, Drupal 11 of zelfs Drupal 12 dan is en blijft dat relatief eenvoudig. In dit artikel leggen we uit waarom de migratie naar Drupal 9 - en latere versies -  een kleine stap is

4. Update van modules naar Drupal 9 sneller dan voorheen 

Naast de ‘core’ van Drupal - de basis functionaliteiten - kan Drupal eindeloos uitgebreid worden met allerlei modules. Grote kans dus dat je huidige Drupal website ‘contributed modules’ bevat. Bij vorige upgrades kostte het vaak veel tijd voordat al deze bijbehorende Drupal modules ook waren geüpdate. 

In aanloop naar de release van Drupal 9 wordt nu juist heel hard gewerkt om deze contributed modules vanaf het moment van de release klaar te hebben voor Drupal 9. Het hangt er natuurlijk wel van af hoe actief die modules onderhouden worden maar in principe is het mogelijk om een module die hebben die zowel op Drupal 8.8, 8.9 als 9.0 kan draaien - of zelfs nog verder terug, afhankelijk van waar de module precies gebruik van maakt.

5. De Drupal 9 release heeft impact op de support voor oudere Drupal websites

De laatste oude versies van Drupal - Drupal 7 en Drupal 8 - krijgen nog officiële ondersteuning tot en met november 2021. ‘Officiële’ ondersteuning betekent in dit geval dat de wereldwijde Drupal community actief oude versies onderhoudt. In december 2019 bestond de Drupal community uit ruim 1.39 miljoen leden(!) die allemaal zorg dragen voor de ontwikkeling, stabiliteit en veiligheid van Drupal. Na november 2021 richten deze community leden zich dus alleen nog op Drupal 9. Voor Drupal 7 en Drupal 8 betekent dit dat je na november 2021 support in moet kopen bij derden, maar wij raden dit niet aan. De kosten voor deze ondersteuning van de dan oude Drupal versies zijn onbekend, net als de partijen die deze zullen aanbieden en de periode waarvoor deze ondersteuning nog geleverd zal worden.

Wanneer moet je je Drupal 7 of Drupal 8 website upgraden naar Drupal 9?

Heb je momenteel een Drupal 8 website? Dan kun je straks vloeiend over naar Drupal 9, zolang de website goed onderhouden wordt. Heb je nog een Drupal 7 website? Overweeg dan nu een upgrade naar Drupal 8 zodat je met kleine aanpassingen direct doorkan naar Drupal 9. Je kunt in principe ook wachten tot de komst van Drupal 9. In dit artikel geven we advies over het beste moment om je Drupal website te upgraden naar Drupal 9.

Wat betekent de release van Drupal 9 voor jouw organisatie?

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, begin dan met het inwinnen van advies voor jouw specifieke situatie. We hebben veel ervaring met het uitvoeren van Drupal Upgrades en kunnen je advies op maat geven. Wil je eerst meer inzicht in de status en kwaliteit van je huidige Drupal website, dan kun je bij ons ook een Drupal Audit aanvragen.