One Shoe (part of iO)

Drupal 9 komt eraan: wat betekent dit voor je Drupal website?

Sinds de bekendmaking dat Drupal 9 in 2020 wordt verwacht, kun je twee belangrijke vragen hebben als je een Drupal website hebt. De eerste vraag is: ‘Wat betekent dit voor mijn Drupal website?’ En de tweede vraag is: ‘Als ik een Drupal 7 website heb, upgrade ik dan eerst naar Drupal 8 en dan naar 9, of direct naar Drupal 9?’ In deze tweeluik geven we antwoord op deze twee vragen én geven we je enkele handvatten om te bepalen wat de beste keuze is voor jouw specifieke situatie en jouw Drupal website.

Pascal van Bergen | 12 jun 2019

Update: Dit artikel is geschreven in 2019, voordat Drupal 9 uitkwam. Inmiddels is Drupal 9 gereleased. Wil je weten wat dit betekent? Lees dan het artikel 'Drupal 9 Release: Alles wat je moet weten.'

Wat is Drupal - in een notendop

Sinds 2006 realiseren we websites, portals en webapplicaties met het Drupal framework. Dankzij het ruime aanbod van modules voor Drupal kun je eindeloos combineren, configureren en aanvullen om zo nieuwe functionaliteiten en toepassingen mogelijk te maken. Drupal is ook open source software, dus gratis en licentievrij. En met dank aan Drupal’s grote en actieve community en het security team is Drupal super veilig en up to date, om je te beschermen tegen beveiligingslekken, hackers en andere risico’s. Dit geldt zowel voor Drupal 7, Drupal 8 als het toekomstige Drupal 9.

Lancering Drupal 9: wat kun je verwachten?

Support voor Drupal 7 en 8 stopt

Drupal 9 komt waarschijnlijk uit in 2020. Een jaar daarna, om specifiek te zijn in november 2021, houdt de support door de Drupal Community op voor Drupal 7 én Drupal 8. Zoals het zich nu laat aanzien zullen vervolgens voor Drupal 7 waarschijnlijk nog wel betaalde security updates aangeboden worden door derden. Wat de kosten voor deze ondersteuning van de dan oude Drupal versies zal zijn is echter onbekend, net als de partijen welke deze zullen aanbieden en de periode waarvoor deze ondersteuning geleverd zal worden. Dit leidt dus tot onzekerheid. Mogelijk komt er meer duidelijkheid rond het moment dat Drupal 9 wordt gelanceerd.

Migratie naar Drupal 9 kleine stap

Het goede nieuws is dat de transitie van Drupal 8 naar Drupal 9 klein zal zijn. Dit is anders dan in het verleden, waarbij een nieuwe Drupal versie grote veranderingen kende waardoor een upgrade vaak feitelijk een herbouw van de website inhield. Dit werd veroorzaakt doordat gedurende de levensduur van bijvoorbeeld Drupal 7 geen grote functionele veranderingen zijn doorgevoerd in Drupal 7 en er geen grote features zijn toegevoegd. Doordat de technologische veranderingen wel continu doorgaan waren er daardoor grote wijzigingen nodig in Drupal 8. Bij Drupal 8 is er echter voor gekozen om in de zogenaamde ‘punt’ releases, dus bijvoorbeeld van versie 8.0 naar 8.1, steeds nieuwe technologische ontwikkelingen en features mee te nemen. Het resultaat is dat Drupal 8.7 veel meer functionaliteiten kent dan bijvoorbeeld Drupal 8.0.

De nieuwe functionaliteiten die worden toegevoegd zijn vaak echter niet volledig nieuw, maar geheel of ten dele een vervanging van een bestaande technologie. In Drupal 8 worden de oude alternatieven niet meteen weggehaald bij de eerstvolgende 'punt' release. Bij Drupal 9 zullen echter alle oude, inmiddels vervangen technologieën verwijderd worden. Drupal 9 zal functioneel verder in principe gelijk zijn aan de laatste 'punt' release van Drupal 8.

Het is dan ook van belang om tijdens het ontwikkelen in Drupal 8 bij elke 'punt' release al steeds van de nieuwe functionaliteiten gebruik te maken en de oude methoden niet meer te gebruiken. Als je dit doet en de website goed onderhoudt, dan is Drupal 9.0 ook slechts een kleine stap vanaf de laatste versie van Drupal 8: feitelijk niet veel groter dan bijvoorbeeld van Drupal 8.7 naar Drupal 8.8.

Wanneer moet je je Drupal website upgraden naar Drupal 9?

Zit je nu al op Drupal 8? Dan kun je dus vloeiend over naar Drupal 9, zolang de website goed onderhouden wordt.

Maar als je een Drupal 7 website hebt komt voor jou het moment dichterbij dat je een upgrade moet gaan overwegen. Je hebt hierbij twee keuzes: nu al overgaan naar Drupal 8 en binnen een jaar nadat Drupal 9 uitkomt met slechts kleine aanpassingen door naar Drupal 9. Of toch wachten totdat Drupal 9 uitkomt, en dan in één keer over. Aan die keuze liggen verschillende afwegingen ten grondslag. In het volgende artikel vertellen we hier meer over.

>> Upgrade ik mijn Drupal 7 website naar Drupal 8 of wacht ik op Drupal 9?

Topics:

Op zoek naar een ervaren Drupal specialist?

Tibor (Digital Consultant) adviseert je graag over jouw Drupal vraagstuk