One Shoe logo

Creative & Digital Agency

Drupal bestaat 20 jaar!

's Werelds meest toonaangevende open source digital experience platform (DXP) viert 20 jaar community gedreven innovatie!

One Shoe | 15 jan 2021

Drupal bestaat 20 jaar

Vanaf de oprichting - 20 jaar geleden - heeft Drupal een enorme impact gehad op het internet zoals we het vandaag de dag kennen. Meer dan 100.000 community members hebben wereldwijd bijgedragen aan de ontwikkeling en onderhoud van het framework, wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat Drupal dé pionier is geworden in content distributie via verschillende kanalen.

Anno 2021 kun je met Drupal voor elk denkbaar device of kanaal een interface maken en optimaliseren. Of de inhoud nu bedoeld is voor een webapp, billboard langs de snelweg of een smart device. Drupal maakt zelfs 1 op de 30(!) websites op internet mogelijk. En dat betekent dat veel mensen ooit gebruik hebben gemaakt van Drupal, zelfs als ze dat niet door hebben.

Van CMS naar Digital Experience Platform

Hoewel Drupal oorspronkelijk ingezet werd als CMS, deelde Drupal oprichter Dries Buytaert al in 2014 zijn overtuiging dat het web een nieuw tijdperk in zou gaan: "Mobiel had toen het web al getransformeerd, maar ik dacht toentertijd dat dit nog maar het begin zou zijn. Het bleek uiteindelijk de eerste stap te zijn in een evolutie naar een nieuw soort web dat gedefinieerd wordt door digitale ervaringen die naadloos aansluiten op de context en apparaten van de gebruiker. Drupal maakt dit mogelijk en is daardoor het leading digital experience platform voor ambitieuze digitale ervaringen geworden."

Michel van Velde, oprichter van One Shoe en lid van de Raad van Bestuur van de Drupal Association, is het daarmee eens: "Drupal heeft zich ontwikkeld van CMS naar digital experience platform en blijft evolueren. Met het recente uitbrengen van Drupal 9 heeft de Drupal community wederom een belangrijke stap gezet richting extra gebruikersgemak en de verdere ontwikkeling van de API first gedachte. Daarmee maakt Drupal het bedrijven gemakkelijker om cross-channel te digitaliseren, wendbaar te zijn en in te spelen op veranderingen. Dat zijn kwaliteiten die de komende jaren een bepalende factor zullen zijn in het succes van bedrijven."

Drupal viert het hele jaar feest

2021 staat het gehele jaar in het teken van vieringen over de hele wereld, met bijzondere aandacht voor het jubileum tijdens DrupalCon en DrupalFest in april. Alle evenementen ter ere van Drupal's 20e verjaardag zijn te vinden op social media via de hashtag #CelebrateDrupal en op CelebrateDrupal.org