One Shoe (part of iO)

Drupal vs Wordpress: Welk CMS is geschikt voor jouw website?

De keuze voor de juiste software om je website te laten bouwen en onderhouden kan een uitdaging zijn. Er is nogal wat aanbod. Drupal en Wordpress zijn twee CMS’en die veel worden gekozen. Maar welke past bij jouw organisatie? Binnen One Shoe weten onze specialisten daar alles over. Met dit artikel helpen we je alvast op weg.

One Shoe | 12 nov 2018

Wat is een CMS?

Drupal en Wordpress zijn beiden content management systemen (CMS) software. Dit is een systeem achter de website waarmee je de website kunt beheren. De inhoud (content) is losgekoppeld van de techniek en het ontwerp van de website zelf. En dat is prettig. In het CMS kan je namelijk de content van de website aanpassen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je per ongeluk de site verwijdert of iets stuk maakt. Voor het bijhouden, toevoegen en of verwijderen van tekst- en beeldmateriaal, is IT kennis geen vereiste.


Zowel Drupal als Wordpress zijn open source

Een groot voordeel van Drupal en Wordpress is dat het beiden ‘open source’ software is. Dat betekent dat de software gratis beschikbaar is en je kunt de software zonder toestemming aanpassen. Een ander groot voordeel van open source software is dat je niet gebonden bent aan slechts één bureau of digital agency voor website beheer en ontwikkeling. Je bent vrij in je keuze. Nu én in de toekomst.


Drupal CMS

Drupal staat er vooral om bekend dat het een zeer uitgebreid systeem is. Standaard heeft Drupal veel mogelijkheden die tot je beschikking staan. Alle modules zijn gratis en kun je eindeloos met elkaar combineren waardoor je je eigen gewenste functionaliteit kunt bouwen. Je bepaalt dus zelf hoe je CMS in elkaar zit. Dit maakt Drupal een heel handig en flexibel systeem maar vergeleken met Wordpress wel iets complexer in het begin. Want meer mogelijkheden betekent meer vrijheden en daarmee meer opties die je even moet leren kennen. In Drupal kun je een zogeheten WYSIWYG-editor (what you see is what you get) installeren. Dat is handig en gebruiksvriendelijk omdat je hierdoor zonder kennis van HTML, content kunt toevoegen aan je website.

Wordpress CMS

Wordpress is van oorsprong een blogsysteem. De basis van Wordpress kenmerkt zich dan ook door een ‘less is more’ principe. Dankzij een eenvoudige opzet werkt het systeem makkelijk en overzichtelijk. Je kunt het Wordpress CMS uitbreiden door het downloaden van software (plug- ins) zodat de standaard functionaliteit van je website wordt uitgebreid.

Niet alle plug-ins zijn echter gratis beschikbaar en ook de kwaliteit ervan kan wisselen. Het installeren van plugins is daardoor niet altijd zonder risico: je website kan onstabiel worden of er ontstaan beveiligingsrisico’s. Aan te raden is dat je daarom eerst een test installatie doet. In Wordpress kun je standaard werken met een WYSIWYG-editor zodat HTML kennis voor het toevoegen of aanpassen van tekst niet noodzakelijk is. Maar de Wordpress editor laat je ook schakelen naar een teksteditor, zodat je de HTML wel kunt bekijken en aanpassen als je dat wilt.

Voor welk type website is Drupal geschikt?

Drupal is een veelzijdig CMS en kun je gebruiken voor alle type websites. De vele standaard modules zorgen dat het een flexibel systeem is. Drupal is daarnaast goed inzetbaar in een situatie waarin ook gegevens met andere systemen moeten worden uitgewisseld via “koppelingen” (API, web services, SOAP, JSON zijn enkele soorten koppelvlakken en koppeltalen).

Drupal wordt veel gebruikt voor corporate websites, klanten portals, intranet en community websites. Drupal blinkt hier uit in configureerbaarheid van gebruikersrollen, -rechten, en workflow. Een developer kan met Drupal namelijk complexe en specifieke rollen creëren, rechten toewijzen, workflow-regels voor beheer instellen, en contentbeheer personaliseren. Handig voor bijvoorbeeld het maken van onderscheid tussen klanten, je eigen medewerkers, (externe) redacteuren of leden! Niet iedereen hoeft tenslotte te beschikken over dezelfde gebruikersrechten: de toewijzing van rechten binnen de website en delen van content, kan heel concreet worden bepaald.

  • Drupal is goed inzetbaar voor grote platformen, corporate websites, magazine websites, klanten portals communities en intranetten.
  • Dit komt door de flexibiliteit van het CMS en ook doordat het toewijzen van rechten en rollen nauwkeurig kan worden geregeld.

Voor welk type website is Wordpress geschikt?

WordPress wordt veelal gebruikt voor blogs, corporate websites en kleine tot middelgrote websites. Het systeem is eenvoudig opgezet zodat het makkelijk is de website te maken en beheren. Wordpress komt het beste tot zijn recht als de wensen makkelijk aan te passen zijn aan de standaard werking van Wordpress en de beschikbare plugins. De aanpasmogelijkheden binnen de Wordpress core en plugins zijn beperkt en verschillen van plugin tot plugin. Om de kwaliteit van onderhoud en overdraagbaarheid van beheer goed te houden, kun je het beste de Wordpress broncodes niet te veel aanpassen. Wel is het zo dat de core en veel plugins mogelijkheden bieden waardoor de broncode niet aangepast hoeft te worden en is de keuze in plugins enorm.

  • Wordpress is erg geschikt voor blog websites, corporate websites en magazine websites.
  • Geen steile leercurve waardoor ook voor de beginnende CMS gebruiker  het gebruiksgemak van Wordpress heel prettig is.

Drupal vs. Wordpress: Visual design van de website

Een website die er mooi uitziet? Yes please! Heel handig is dat Drupal en Wordpress allebei een grote selectie van templates (sjablonen) aanbieden om de opmaak van je website te beheren. Maar let op dat je template van goede kwaliteit is! Een goede template is volgens moderne standaarden ontwikkeld, responsive, laadt snel, en ondersteunt de meest gebruikte plugins of modules. Een custom made visual design voor je website laten ontwikkelen? Dit kan met zowel Drupal als Wordpress en talloze webdesign en web-development agencies kunnen je helpen met ontwerp, ontwikkeling, implementatie en beheer. Liever een standaard template? Wees alert op het gebruik en onderhoud op de lange(re) termijn. Ook van standaard templates komen updates uit en je wilt wel dat je aanpassingen en of uitbreidingen van het CMS kunt blijven behouden.

Drupal vs. Wordpress: Een snelle website

Niemand wil een trage website. De laadsnelheid van de website is dus ook een punt om op te letten. Zowel Drupal als Wordpress gebruiken de zogeheten ‘caching’ technieken aan de achterkant, om te zorgen dat de website snel(ler) laadt. Bij Wordpress geldt wel dat je daar wel een plugin voor moet installeren. Laat je bij Wordpress er niet toe verleiden om meerdere caching plugins tegelijkertijd te installeren: dat maakt je website namelijk niet sneller maar juist langzamer!

Aan de voorkant zijn de technieken ‘minification’ relevant. Daarin verschillen Drupal en Wordpress niet van elkaar. Maar de bureau’s die deze technieken juist, correct, en optimaal moeten toepassen wel! Ben je dus op zoek naar een bureau of webdeveloper om mee samen te werken? Kijk dan bijvoorbeeld met een tool als ‘Google Pagespeed’ naar de performance van de websites in het portfolio. Een enkele website die niet performt hoeft geen probleem te zijn: een oude website of een slechte hosting partij kan de oorzaak zijn. Maar als er meerdere website in het portfolio slecht scoren, is het verstandig om nog verder rond te kijken.

Drupal vs. Wordpress: Goede beveiliging

Essentieel is een website die goed beveiligd is én blijft. Drupal beschikt over een eigen security team en zorgt dat de security van het Drupal CMS zeer goed wordt gewaarborgd. Ook Wordpress heeft een eigen security team in huis, want Wordpress krijgt van hackers bovengemiddeld veel aandacht. Dit komt onder andere doordat zowel de gratis als betaalde plug-ins van mindere kwaliteit kunnen zijn: een plugin die niet veilig is ontwikkeld of niet meer up to date is, geeft hackers de kans om toegang tot je site te krijgen. Wordpress werkt regelmatig samen met andere security teams en is aangesloten bij Hackerone, dit is een platform waar (ethische) hackers kwetsbaarheden in het systeem veilig en verantwoordelijk kunnen melden, en hiervoor beloond worden op basis van een no-cure-no-pay systeem. Ook kun je in de Wordpress directory plug-ins vinden die door Wordpress gecontroleerd zijn.

Drupal vs. Wordpress: Schaalbaarheid en veelzijdigheid

Je zou kunnen zeggen dat ‘meer functionaliteit’ een vorm van schaalbaarheid is. En in Drupal kun je eindeloos functionaliteiten bouwen door het combineren van modules, configuratie en coding. De modulaire opbouw maakt Drupal ontzettend veelzijdig omdat je steeds je systeem kunt aanpassen aan je (gebruikers)behoeften.  Ook de functionaliteiten van Wordpress kun je uitbreiden. Dit door het downloaden en installeren van plugins. En omdat Wordpress eenvoudig is opgezet, kun je dit zelf doen. Schaalbaarheid betekent ook in dat je de performance van je website behoudt op het moment dat bijvoorbeeld de hoeveelheid content of bezoekers op je website toeneemt. Bij het beheren van je CMS, of je nu kiest voor Drupal of Wordpress, is het van belang dat je goed hebt geregeld en of samenwerkt met een bureau dat hier ervaring mee heeft.

Drupal vs Wordpress?

Op het gebied van open source software zijn Drupal en Wordpress grote spelers. Beide CMS systemen zijn met recht veel gekozen open source software. Zo wordt bij One Shoe Drupal o.a. gebruikt door DHL Parcel en heeft Yakult gekozen voor een multi-site oplossing op basis van Wordpress. Wanneer je twijfelt: breng in kaart welke functionaliteiten jij nodig hebt of wilt hebben in een CMS om je website te ontwikkelen en goed te kunnen beheren. 

Drupal en Wordpress in het kort:

Drupal en Wordpress in het kort

Over One Shoe

One Shoe is een toonaangevend creatief & digitaal bureau in Utrecht. Bij One Shoe hebben we al meer dan 12 jaar ervaring met o.a. het ontwikkelen van websites. Welk CMS het beste bij jouw bedrijf en bedrijfsvoering past? Daar kunnen onze experts je in adviseren. Neem contact met ons op! We helpen je graag verder.