One Shoe (part of iO)

Drupal website upgraden: naar Drupal 7, Drupal 8 of beter wachten op Drupal 9?

In 2020 wordt Drupal 9 gelanceerd. Als je een Drupal 7 website hebt, heb je twee keuzes: nu al overgaan naar Drupal 8 en binnen een jaar nadat Drupal 9 uitkomt met slechts kleine aanpassingen door naar Drupal 9. Of toch wachten totdat Drupal 9 uitkomt, en dan in één keer over. In dit artikel geven we je advies.

Pascal van Bergen | 12 jun 2019

Update: Dit artikel is geschreven in 2019, voordat Drupal 9 uitkwam. Inmiddels is Drupal 9 gereleased. Wil je weten wat dit betekent? Lees dan het artikel 'Drupal 9 Release: Alles wat je moet weten.'

Dit is het tweede deel van de tweeluik over de upgrade naar Drupal 9. We hebben al uitgelegd wat je kunt verwachten van Drupal 9. Nu zoomen we in op de situatie waarin je een Drupal 7 website hebt.

Ons advies? Wacht niet op Drupal 9

Het klinkt wellicht logisch om te wachten met overgaan totdat Drupal 9 is uitgekomen, maar dit is door de kleine stap van de laatste versie van Drupal 8 naar Drupal 9 vaak niet het geval. Nu overstappen naar Drupal 8 in plaats van te wachten totdat Drupal 9 is uitgekomen, biedt onder andere de volgende voordelen:

  • Nu ontwikkelen in Drupal 8 betekent dat je vloeiend over kunt naar Drupal 9, zonder dan grote investeringen te hoeven doen.
  • Nu nog investeren in Drupal 7 biedt een kortere afschrijftijd dan investeren in Drupal 8 - doordat Drupal 8 vloeiend overgaat in Drupal 9.
  • Door over te stappen naar Drupal 8 maak je gebruik van de laatste en daarmee efficiëntste technologieën, doordat Drupal 8 continu van nieuwe functionaliteiten wordt voorzien maar ook doordat er minder nieuwe modules voor Drupal 7 worden ontwikkeld.
  • Er is beperkte tijd tussen het uitkomen van Drupal 9 en het stoppen van de community ondersteuning van Drupal 7. Door pas over te stappen als Drupal 9 uitkomt, neem je een risico dat je Drupal 9 platform niet op tijd af is - of dat je bochten moet afsnijden om alsnog op tijd klaar te zijn.

Hieronder wordt uitgebreid besproken welke afwegingen ten grondslag liggen aan de keuze om al dan niet te wachten met het overstappen in de volgende situaties:

  1. Wanneer je van plan bent je Drupal 7 website te gaan vernieuwen
  2. Wanneer je grote investeringen gaat doen in je huidige Drupal 7 website
  3. Wanneer je nog tevreden bent met je Drupal 7 website

1. Wil je je website gaan vernieuwen?

Wanneer je in de startblokken staat voor het vernieuwen van je website of platform voor dit jaar of komend jaar, dan is er geen reden om te wachten totdat Drupal 9 uitkomt. Afhankelijk van waar je in het proces bent voor de vernieuwing van de website kan je direct beginnen met het uitdenken van een eventueel bijgewerkte propositie, digitale strategie en het opzetten van een basis voor UX en design. Uitgaande van een agile aanpak kan wanneer die stappen zijn genomen gelijk begonnen worden met de bouw in Drupal 8. En door bij de ontwikkeling van de nieuwe website mee te blijven gaan met de updates van Drupal 8 - ook na de livegang - zal de overstap naar Drupal 9 vloeiend verlopen, zoals in deel 1 van dit tweeluik toegelicht. In de tussentijd heb je door over te stappen naar Drupal 8 al optimaal kunnen profiteren van alle voordelen van je nieuwe website of platform.

Daarnaast is er na het uitkomen van Drupal 9 geen druk om snel over te moeten stappen vanaf Drupal 7, gezien het dan naderende einde van de ondersteuning van Drupal 7. Deze route geeft dus ook zekerheid dat hier geen planmatige spanningen ontstaan.

2. Wil je grote investeringen gaan doen in je huidige Drupal 7 website?

Drupal 7 wordt uiteraard nog steeds officieel ondersteund door de Drupal Community en ook binnen One Shoe is veel Drupal 7 kennis aanwezig. Drupal 7 is echter in januari 2011 uitgekomen en sindsdien zijn er uiteraard veel technische ontwikkelingen geweest. Deze zijn niet in Drupal 7 zelf opgenomen, maar veel ontwikkelingen worden wel ondersteund door modules uit de Drupal Community. Aangezien Drupal 8 al ruim 3 jaar uit is, worden veel nieuwe modules echter voor Drupal 8 en niet meer voor Drupal 7 uitgebracht.

Dit betekent dat nieuwe technologieën en features soms lastiger te realiseren zijn in Drupal 7 dan in Drupal 8 en daardoor ook meer kosten om te realiseren. Daarnaast is de afschrijftijd van nieuwe investeringen in Drupal 7 veel korter dan van in Drupal 8. Want hoewel de community support voor beide versies ophoudt in november 2021, zullen Drupal 8 modules aangepast worden voor compatibiliteit met Drupal 9. Dit is een natuurlijk proces, aangezien Drupal 8 modules anders ook niet meer met de nieuwe versies van Drupal 8 werken. Dit geldt zowel voor modules uit de community als voor modules die specifiek voor jouw website worden ontwikkeld.

Wanneer je nu dan ook nog grote investeringen wilt doen in je huidige Drupal 7 website of platform, dan is dat een goed moment om de afweging te maken om over te stappen naar Drupal 8. Hiervoor geldt dan dezelfde route als hierboven beschreven bij een vernieuwing van de website, inclusief het voordeel van een vloeiende overstap naar Drupal 9. Uiteraard is er in de regel wel een groter budget nodig voor de overgang naar Drupal 8 dan wanneer er ‘alleen’ doorontwikkeld zou worden in Drupal 7, aangezien er daadwerkelijk een nieuwe website gerealiseerd zal worden.

De moeilijkheid zit er uiteraard in wat geldt als een grote investering in de huidige Drupal 7 website. Dit is in elke situatie anders. Zo is de verhouding tussen de investering in Drupal 7 en de investering voor het het opnieuw opbouwen van de website in Drupal 8 van belang, maar ook de levensfase waar de website als geheel zich in bevindt. Kan deze, los van de techniek, nog jaren mee of is er binnen je organisatie zoveel gewijzigd dat deze toch binnen niet al te lange tijd vervangen moet worden? Of is er op andere wijze een goede business case te maken om de website te vervangen, bijvoorbeeld door de nieuwe website zo op te zetten dat telefonisch contact afneemt? Is de vormgeving nog van deze tijd? Werkt de website optimaal op smartphones, wat mogelijk minder relevant was tijdens de oorspronkelijke ontwikkeling van de website, maar tegenwoordig zeer belangrijk is? Eén van deze of andere factoren, of een optelsom, kan een nieuwe website rechtvaardigen.

Is dat niet het geval? Dan kan het alsnog lonen om te investeren in de huidige Drupal 7 website. Als de baten opwegen tegen de investering, rekening houdend met de kortere afschrijftermijn van deze investering, dan blijft dit natuurlijk een valide optie!

3. Ben je nog tevreden met je huidige Drupal 7 website?

Als je op dit moment tevreden bent met je Drupal 7 website of platform en geen grote wijziging door wilt voeren, dan is er nog geen reden om direct actie te ondernemen. De ondersteuning van Drupal 7 loopt immers nog tot november 2021. Het is uiteraard wel verstandig om vóór die tijd de overstap te maken naar een nieuwere Drupal versie.

Kom uiterlijk medio 2020 in actie!

Om deze overstap qua tijdspad niet onnodig spannend te maken, is het verstandig om uiterlijk in het tweede kwartaal van 2020 de eerste stappen te zetten, bijvoorbeeld door na te denken over de eventueel bijgewerkte propositie, digitale strategie en UX design. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, en als de website toch vernieuwd moet worden, dan is het zonde om deze stappen over te slaan of gehaast te doorlopen.

De daadwerkelijke realisatie van de website zal dan mogelijk in de (voor)laatste versie van Drupal 8 starten, afhankelijk van wanneer Drupal 9 precies uit wordt gebracht, maar de website zal waarschijnlijk live gaan in Drupal 9. Het fijne is dat dit feitelijk niet uitmaakt: door vanaf de start rekening te houden met de vooruitgangen welke in Drupal 9 komen, kan ook de ontwikkeling van de website zelf vloeiend overgaan van Drupal 8 naar Drupal 9. Dit is eigenlijk niet anders dan wat nu al gebeurt: tijdens de ontwikkeling van websites worden ook upgrades uitgevoerd tussen ‘punt’ versies van Drupal 8, dus bijvoorbeeld van Drupal 8.6 naar Drupal 8.7. De upgrade van de laatste versie van Drupal 8 naar Drupal 9 tijdens de ontwikkeling van je website of platform is dan ook business as usual - zeker als er tijdens het ontwikkelen al van alleen maar nieuwe technologieën gebruik wordt gemaakt!

'Don’t wait, go to Drupal 8'

Drupal 9 komt eraan en dat betekent dat, als je nu een Drupal 7 website hebt, je na moet gaan denken over het moment dat je over wilt stappen. Hierbij hoef je door de kleine verschillen tussen Drupal 8 en en 9 niet te wachten totdat Drupal 9 daadwerkelijk verschenen is. Dit is vaak zelfs niet de verstandigste strategie: het is meestal beter om nu al na te denken over wat je wilt met en van je nieuwe website of platform. Zodra daar duidelijkheid over is, kan begonnen worden met de realisatie, zonder afhankelijk te zijn van het uitkomen van Drupal 9.

Kunnen jullie mijn website upgraden?

Jazeker. Mocht je na het lezen van dit artikel dan ook nog vragen hebben, begin dan met het inwinnen van advies voor jouw specifieke situatie. We hebben veel ervaring met het uitvoeren van Drupal Upgrades en kunnen je daardoor advies op maat geven. Of laat door ons een Drupal Website Audit uitvoeren, zodat je precies weet wat de kwaliteit van je huidige Drupal website is!

Topics:

Op zoek naar een ervaren Drupal specialist?

Tibor (Digital Consultant) adviseert je graag over jouw Drupal vraagstuk