One Shoe logo

Creative & Digital Agency

Drupal websites: 3 voorbeelden van ziekenhuiswebsites op basis van Drupal

Meer en meer ziekenhuiswebsites worden ontwikkeld met het Drupal Content Management Systeem (CMS). In dit artikel vertellen we aan de hand van 3 voorbeelden waarom Drupal zo’n geschikte keuze is gebleken voor de ziekenhuiswebsites van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, St. Antonius Ziekenhuis en OLVG.

One Shoe | 19 jun 2020

Voorbeelden van Drupal websites voor ziekenhuizen

De ziekenhuiswebsite als communicatiekanaal

De ziekenhuiswebsite is één van de belangrijkste communicatiekanalen voor het ziekenhuis. Het is de primaire digitale plek waar patiënten, bezoekers, verwijzers en werkzoekenden geïnformeerd worden. Welke specialisaties heeft het ziekenhuis in huis, bij welke poli moet je je melden, wie is de arts die je gaat opereren? Maar ook: wat zijn de bezoektijden en welke opleidingsplekken komen er vrij? 

Al deze verschillende soorten informatie wil je toegankelijk maken voor de uiteenlopende doelgroepen van het ziekenhuis. Bij One Shoe doen we dat onder andere door de toptaken van de ziekenhuiswebsite in kaart te brengen, customer journey workshops te organiseren en veel aandacht te besteden aan design, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid (user experience). Die combinatie bepaalt de uiteindelijke gebruikservaring voor de website bezoekers

Ook voor de interne organisatie moet de website goed te managen zijn. Content managers, ICT beheerders, webredacteurs en in-house ontwikkelaars hebben allemaal te maken met de ziekenhuiswebsite. Het content management systeem (CMS) waarop de ziekenhuis website is gebouwd, speelt dan een grote rol.  

Drupal als CMS voor ziekenhuis websites

Een CMS kun je zien als ‘de achterkant van de website’ voor content managers. Hier kun je pagina’s aanpassen, teksten wijzigen, onderdelen toevoegen, afbeeldingen uploaden, etcetera. Hoewel er talloze CMS’en bestaan, is Drupal een van de meest gebruikte en best gewaardeerde ter wereld. Vooral in de gezondheidszorg. Waarom? Het Drupal CMS beantwoordt het meest aan de specifieke wensen en eisen die zorgorganisaties hebben. 

Bij One Shoe zetten we het Drupal CMS al jarenlang in bij de ontwikkeling van websites voor uiteenlopende ziekenhuizen. Hoewel de context van de vraag en het contour van het project voor onderstaande drie ziekenhuizen steeds anders was, gaf de veelzijdigheid van Drupal hen wel de mogelijkheden die zij zochten. We lichten drie voorbeelden uit:  

Voorbeeld 1: website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Drupal website voor Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 630 bedden en ruim 4.000 medewerkers. Het uitgangspunt van het Jeroen Bosch ziekenhuis is dat iedereen de zorg verdient die bij hem of haar past, dichtbij en op een passende manier geboden. 

Over de website jeroenboschziekenhuis.nl

Het gedachtegoed van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is doorvertaald naar online en doorgetrokken in de manier waarop de website met de doelgroepen communiceert. Belangrijk was de mogelijkheid te hebben om álle bezoekers - ongeacht medische kennis of taalniveau - goed te informeren. Zo zijn de behandeltrajecten die het JBZ biedt van A tot Z uitgelegd. Alle informatie is vormgegeven in een prettig leesbaar lettertype en lettergrootte.

Bovendien staat op de homepage de prominente zoekbalk centraal. De uitnodiging “Hallo, waarmee kunnen we je helpen?” begeleidt iedere bezoeker in enkele stappen naar het vinden van de informatie die hij of zij nodig heeft. Of je nu patiënt, verwijzer, arts of bezoeker bent. 

Meer weten over hoe je een patiëntgerichte ziekenhuiswebsite realiseert? Download dan de whitepaper!

Waarom Drupal voor de website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis?

Een gebruiksvriendelijke website die qua (informatie)structuur kwalitatief goed in elkaar steekt: dat was een van de wensen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De structuur van de webpagina’s is daarom volledig herschreven. Dankzij Drupal konden we snel verbanden leggen tussen de verschillende soorten content, bijvoorbeeld tussen de specialisten, afdelingen en aandoeningen. 

Voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis is Drupal de centrale contentbron. Vanuit hier wordt de content ook gebruikt in bijvoorbeeld brochures en de patiënten-app: één keer de content bijwerken en alle informatie is overal up-to-date.

Ondanks dat we eenvoudig in de ‘standaard’ wensen van het ziekenhuis kunnen voorzien, kunnen we het Jeroen Bosch Ziekenhuis gelijktijdig 100% vrijheid geven voor maatwerk(wensen) door de flexibiliteit die Drupal biedt. Bij de uitbraak van het coronavirus kon de website bijvoorbeeld snel aangepast worden met een corona-notificatie! 

De agile werkwijze van dit project sluit bovendien goed aan bij Drupal: voortschrijdende inzichten konden snel verwerkt worden door de technische opzet van Drupal.

Voorbeeld 2: website van het St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis Drupal website

De zorg bij het St. Antonius Ziekenhuis kenmerkt zich door een intensieve en open samenwerking met patiënten, die zo veel mogelijk betrokken worden bij alles wat het ziekenhuis doet. Zo ook bij de bouw van de corporate website antoniusziekenhuis.nl.

Over de website antoniusziekenhuis.nl

De Cliëntenraad van het ziekenhuis, het vaste St. Antoniuspatiëntenpanel (ca.5000 leden) en een speciaal voor dit doel in het leven geroepen focusgroep van patiënten hielpen actief mee bij de ontwikkeling van de nieuwe website. Inhoud, vorm, technische mogelijkheden, sfeer: bij elke stap woog de mening van de patiënten mee. Hierdoor hebben de ruim 2miljoen(!) bezoekers per jaar nu een website die op alle fronten ‘meebeweegt’.

Waarom Drupal voor de website van het St. Antonius Ziekenhuis?

Het St. Antonius Ziekenhuis wilde de mogelijkheid hebben om met haar website gedurende een langere periode te kunnen inspelen op de wensen van zowel patiënten als de organisatie.

Dankzij Drupal heeft het St. Antonius Ziekenhuis zich verzekerd van een platform waaraan ze doorontwikkelingen kunnen blijven doen zonder dat wat al gerealiseerd is in de kern aangepast - of erger - opnieuw gemaakt moet worden. Dat komt omdat het Drupal CMS modulair is opgezet en daardoor makkelijk uitbreidbaar is. Dat maakt het een zeer solide basis voor websites die, zoals in dit geval, jarenlang worden doorontwikkeld.

Ook het contentbeheer is met Drupal uniform en eenduidig. Het ziekenhuis heeft veel medewerkers die content invoeren en dat wordt door hen als heel toegankelijk ervaren. Zo prettig zelfs, dat het St. Antonius Ziekenhuis ook het eigen intranet in Drupal heeft laten bouwen. 

Voorbeeld 3: website van het OLVG Amsterdam

OLVG Ziekenhuis Drupal website

OLVG is hét stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam. OLVG wil een sleutelrol vervullen in de verbetering van de gezondheid en zorg voor iedereen in de stedelijke omgeving.

Over de website olvg.nl

Het is de visie van OLVG is dat online informatie en interactie bijdraagt aan een positieve en uniforme beleving van OLVG, betere en efficiëntere zorg op maat en een optimale relatie met de patiënten en overige doelgroepen. Door de fusie met het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis had OLVG een nieuwe website nodig waarmee de positionering van OLVG uitgedragen werd en waarmee patiënten optimaal bediend werden. 

Waarom Drupal voor de website van het OLVG?

Voor OLVG was Drupal in feite een ‘flexibel raamwerk’: geschikt voor doorontwikkeling, gefaseerde (content)integratie en geschikt voor de meerdere locaties van het ziekenhuis. Bovendien was vrijheid voor OLVG heel belangrijk: vrijheid van licentiekosten en vrijheid dankzij de vele beschikbare Drupal modules, maar ook de vrijheid om de vele aspecten van de website zelf te kunnen beheren. Denk aan het aanpassen van de de digitale zorgpaden- en processen, of het ‘wie is mijn arts?’ gedeelte. Dankzij Drupal geniet OLVG van deze veelzijdige vrijheid!

Wat zeggen deze voorbeelden over de keuze voor Drupal voor ziekenhuizen?

Uiteindelijk is de keuze voor techniek altijd afhankelijk van de contouren van je project. Er is geen ‘Drupal fits all’ oplossing. Bij deze drie ziekenhuizen speelden steeds andere factoren mee die tot de keuze voor Drupal hebben geleid.

Duidelijk wordt wel dat het Drupal CMS een goede keuze is voor ziekenhuizen die:

  • ... voor langere tijd een technisch stabiele, maar toch flexibele basis willen hebben
  • … bovengemiddeld veel aandacht besteden aan accessibility, privacy en security
  • … een goed ingerichte website- en informatiestructuur belangrijk vinden 
  • … vrijheid willen op technisch en contentmanagement vlak

Overweeg je Drupal in te zetten voor de ontwikkeling van je ziekenhuiswebsite?

Bij One Shoe helpen we merken en organisaties concrete digitale stappen te zetten om hun doelen te bereiken en blijvend een positief verschil te maken. Doordat we bij One Shoe ruim 14 jaar met Drupal werken, kunnen we ons met recht Drupal specialist noemen. Ben jij benieuwd of Drupal geschikt is voor jouw ziekenhuis? Neem dan contact op, we informeren je vrijblijvend.

Op zoek naar een ervaren Drupal specialist?

Tibor (Digital Consultant) adviseert je graag over jouw Drupal vraagstuk