One Shoe (part of iO)

Drupal websites: 10 voorbeelden in de gezondheidszorg

De afgelopen jaren groeit het aandeel websites in de zorg dat wordt gebouwd met Drupal explosief. En dat is niet zonder reden: het Drupal CMS is een van de sterkste opties voor gezondheids- en zorgwebsites. Bekijk hier 10 voorbeelden van Nederlandse zorgorganisaties die hun website succesvol met Drupal hebben laten bouwen. 

One Shoe | 16 aug 2017

De afgelopen jaren groeit het aandeel websites in de zorg dat wordt gebouwd met Drupal explosief. En dat is niet zonder reden: het Drupal CMS is een van de sterkste opties voor gezondheids- en zorgwebsites omdat deze vaak veel content bevatten en speciale aandacht vereisen op het gebied van privacy en security. Hieronder vind je 10 voorbeelden van Nederlandse zorgorganisaties die hun website of intranet succesvol met Drupal hebben laten bouwen.

--> WAT IS DRUPAL?

Gezondheidsorganisaties

1. Nederlands Huisartsen Genootschap

Het NHG koos in 2011 al voor Drupal en heeft sindsdien verschillende succesvolle websites met Drupal laten bouwen. Zo lanceerde het in 2012 Thuisarts.nl, dat inmiddels is uitgegroeid tot de best bezochte publiekswebsite met betrouwbare en onafhankelijke medische informatie. Thuisarts won meerdere awards en werd in 2016 uitgeroepen tot de populairste GezondheidsWebsite van het Jaar. In 2017 is de nieuwe versie van Thuisarts gelanceerd op basis van de nieuwste versie van Drupal, Drupal 8.

2. Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

De patiënt online toegang tot het eigen medische dossier, dat is het doel van het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP). De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft het programma ontwikkeld in nauw overleg met het ministerie van VWS. Middels de Drupal website vipp-programma.nl worden deelnemers en stakeholders op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond het programma.

Thuisarts.nl Drupal website

Ziekenhuizen

3. Antonius Ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis is een modern topklinisch opleidingsziekenhuis in de regio Utrecht waar vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd zijn. De ruim anderhalf miljoen bezoekers per jaar krijgen dankzij Drupal voortaan een website te zien die op alle fronten beter ‘meebeweegt’. Populaire taken op de website hebben een prominentere plek gekregen, waardoor (terugkerende) bezoekers snel bij de juiste informatie zijn. Denk aan informatie over onderzoek en behandeling, maar ook praktische gegevens over het maken van een afspraak, parkeren, bezoektijden en eventuele wachttijd voor een afspraak of ingreep. Relevante onderwerpen zijn daarbij logisch met elkaar verbonden.

4. OLVG

Bij het ontwerp en inrichting van de Drupal website voor het OLVG, hét stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam, is vooral gelet op wat patiënten en bezoekers nodig hebben om informatie zo snel en gemakkelijk mogelijk te vinden. Bezoekers van de website van OLVG kunnen nu gemakkelijker dan ooit informatie vinden over een bepaalde aandoening; de symptomen en klachten, maar ook de relevante onderzoeken, behandelingen, teams en specialisten worden overzichtelijk weergegeven. Praktische gegevens zoals locatie-informatie en routes staan op een logischere plek. Daarnaast biedt de site informatie voor andere doelgroepen, zoals verwijzers en werkzoekenden.

St. Antonius Ziekenhuis Drupal Website

Zorginstellingen

5. Espria

Espria is een van de grootste zorgorganisaties van Nederland. Er werken ruim 20.000 medewerkers bij Espria in voornamelijk uitvoerende functies, verspreid over verschillende locaties en veel bij zorgklanten thuis. Espria heeft een gebruiksvriendelijk, visueel aantrekkelijk intranet (of liever: digitale werkomgeving) op basis van Drupal laten ontwikkelen die dé verbindende factor is geworden voor het dagelijks werk van de medewerkers. Het Drupal CMS bood One Shoe en Espria veel flexibiliteit en alle vrijheid om het intranet in te richten zoals Espria dat wenste. Door de juiste combinatie van modules en koppelingen en het goed configureren van content- en documentatiebeheer is het intranet voor Espria een onmisbaar platform geworden.

6. Hilverzorg

HilverZorg is een zorgorganisatie gericht op ouderenzorg met ruim 1200 medewerkers en circa tweeduizend cliënten. Voor deze Hilversumse zorgverlener ontwikkelde One Shoe de nieuwe website op basis van Drupal 7.

7. Abrona

Abrona is gespecialiseerd in het begeleiden en ondersteunen van mensen met een verstandelijke beperking. De Drupal website die van de zorginstelling is zo ingericht, dat het de verschillende doelgroepen – cliënten, ouders & verzorgers en verwijzers – uitstekend bediend.

Espria Drupal Intranet

Farmaceutische organisaties

8. Sanofi Genzyme

Genzyme is specialist en koploper op het gebied van het diagnostiseren en behandelen van tot nu toe onderbehandelde of zelfs onbehandelbare ziekten. Genzyme heeft verschillende Drupal websites gelanceerd om patiënten  te informeren over zeldzame ziekten, bijvoorbeeld voor de Ziekte van Fabry of de Ziekte van Gaucher.

9. Neprofarm

Neprofarm koos onder andere voor Drupal bij de realisatie van de website Zelfzorg.nl. Neprofarm is de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van zelfzorggeneesmiddelen, gezondheidsproducten en medische hulpmiddelen. Zelfzorg.nl informeert het grote publiek optimaal over alle mogelijkheden van zelfzorg en zelfzorgproducten. De website behandelt overzichtelijk een breed scala aan eenvoudige gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, spierpijn en zwemmerseczeem.

10. Mylan

Mylan brengt prescriptie- en zelfzorggeneesmiddelen in Nederland op de markt. Daarnaast maken ook medische hulpmiddelen en cosmetica onderdeel uit van de portfolio. Mylan heeft verschillende Drupal websites zoals CB12.nl maar ook Mylan Connects. Mylan Connects is het platform met nieuws, artikelen, interviews en achtergronden uit specifieke vakgebieden voor zorgprofessionals en beroepsbeoefenaarsspecifiek.

Drupal voor gezondheidszorg

Waarom is Drupal nou zo'n veelgebruikt CMS voor websites in de gezondheidszorg? Lees hier meer over in het artikel '5 Redenen waarom Drupal een uitstekend CMS is voor websites van ziekenhuizen, zorginstellingen, farmaceuten en patiëntverenigingen.'