One Shoe (part of iO)

Bepaal je merkvisie aan de hand van 6 essentiële vragen

De merkvisie vormt het fundament voor een goede merkstrategie. Als je een sterke merkstrategie wil is het, zoals met veel dingen in het leven, belangrijk om eerst een solide basis te hebben. Maar hoe formuleer je de merkvisie? We gaan in gesprek met Michel van Velde (Managing Director van iO) om meer te weten te komen over het belang van de merkvisie en hoe je aan de hand van 6 vragen een goede merkvisie formuleert die je merk sterker maakt.

One Shoe | 22 dec 2021

merkvisie bepalen

Als je onze whitepaper ‘Merkstrategie bepalen? 7 modellen om je complete merk te ontwikkelen’ hebt gelezen, dan heb je al inzicht in wat er nodig is om je merkstrategie te ontwikkelen. Heb je de whitepaper nog niet gelezen? Download deze dan hier!

Wat is een merkvisie precies? 

Michel: De merkvisie beschrijft de gewenste toekomstige positie van het bedrijf, product of dienst en welke rol je wilt spelen in de toekomstige markt. Door middel van de merkvisie zie je wat de kijk van het bedrijf op de wereld is en wat de rol is die het bedrijf hierin wilt spelen. De merkvisie bepaal je door zes vragen te beantwoorden:

1. Waar geloven we in?

2. Hoe gaat de wereld veranderen?

3. Hoe onderscheidt jouw visie zich van die van de concurrentie?

4. Sluit je visie aan op de behoefte van de doelgroep?

5. Geeft het medewerkers en partners energie en inspiratie?

6. Roept de merkvisie een stroom aan creatieve ideeën op?

Waarom zijn deze vragen zo belangrijk voor het vormen van de merkvisie?

Michel: Je merkvisie verwijst naar de ideeën achter het merk die de toekomst helpen vormgeven. Met het beantwoorden van deze zes vragen maak je de belangrijkste aspecten van de merkvisie duidelijk en zorg je ervoor dat het sterk is. Hiermee leg je vervolgens een fundering voor je organisatie en je communicatie. 

Waarom is het belangrijk om inzichtelijk te krijgen waar je in gelooft? Is dat anders dan hoe je als bedrijf handelt?

Michel: Het bepalen van een merkvisie komt idealiter voordat je als organisatie operationeel bent, maar het is nooit te laat om een goede merkvisie te formuleren. Ieder bedrijf en ieder merk komt voort uit een bepaalde overtuiging van de oprichter(s) en/of directie. De grote beweegreden om te beginnen met ondernemen. Dit is een gedachte die verder gaat dan alleen de productoplossing. Door jezelf af te vragen waarvoor je bedrijf is opgericht, welk probleem je oplost en waarvoor je het doet, krijg je een beeld van de ‘why’ van de organisatie. Als je een merkvisie voor een bestaand merk creëert, dan moet je net als bij een beginnende onderneming op zoek gaan naar de ‘why’ en het enthousiasme voor het merk (terug)vinden.

Wat maakt deze ‘why’ zo belangrijk?

Michel: Het is belangrijk om duidelijk te hebben waarvoor je als ondernemer dansend je bed uitkomt in de ochtend! Als je dit enthousiasme niet kan verwoorden en dus niet kan formuleren waarom, wordt het erg lastig om je verhaal te verkopen aan anderen. Je moet het zelf echt uitstralen in alles wat je doet.

Is het voor elke organisatie belangrijk om de drive te hebben om de wereld te veranderen?

Michel: Als je een beeld hebt van hoe de wereld eruit gaat zien, dan heb je ook een beeld van wat je plek daarin is en wat je daaraan kan bijdragen. Dus eigenlijk vraag je jezelf: hoe zien we de toekomst en wat wordt onze rol daarin? De wereld veranderen klinkt natuurlijk als een behoorlijke opgave, maar dat kan ook best op kleine schaal. Als je de levens van een groep mensen kan verbeteren met je product of dienst, verander je de wereld ook op een bepaalde manier. Het is natuurlijk wel goed om ambitie te hebben en je positieve invloed op de wereld te vergroten. Denk groots!

Hoe draag je dat uit naar je (potentiële) klanten?

Michel: Dan komen we eigenlijk meteen bij de derde vraag: ‘hoe onderscheidt jouw visie zich van die van de concurrentie?’

Om voor je potentiële klanten op te vallen heb je een onderscheidende visie nodig. Door anders te zijn spring je eruit en geef je jezelf de kans om een sterke positie in de markt te claimen. Zo zorg je ervoor dat de doelgroep je product of dienst onthoudt. Je kan op verschillende manieren zorgen voor onderscheidend vermogen voor je visie.

Kan je dat verder toelichten?

Michel: Nou, je hebt veel manieren om dat onderscheid te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een niche claimen en zo heel gericht een doelgroep aanspreken, maar het kan bijvoorbeeld ook zitten in de manier waarop je de visie vertaalt naar creative copy, visual art direction etc.

Dit haakt meteen mooi in op vraag vier: ‘sluit je visie aan op de behoefte van de doelgroep?’ Onderzoek doen naar hoe je visie relevant is voor je doelgroep is erg belangrijk. Wat je zelf relevant vindt, hoeft namelijk niet in lijn te liggen met de behoefte van de doelgroep die je voor ogen hebt. 

Daarom raad ik ook ieder bedrijf aan om eens een klantonderzoek te doen. De inzichten die daaruit komen zijn zeer waardevol en kunnen informatie geven over de relevantie van je visie voor je beoogde doelgroep. Als daar een dissonantie in zit kan je met die inzichten waar nodig aanpassingen maken.

Hoe is dat voor werknemers? Hoe zorg je ervoor dat zij je merkvisie uitdragen?  

Michel: Een heldere purpose bindt je medewerkers. Dat is belangrijk, want je werknemers vormen het kloppend hart van je organisatie. Als je merkvisie nog niet is waar het moet zijn, zal je ook zien dat je werknemers het minder belangrijk vinden. Dat maakt het dan vervolgens voor klanten weer lastig om je merkvisie te omarmen. Daar spelen je medewerkers namelijk een grote rol in. Als oprichter kan je hoog of laag springen. Maar de visie tractie geven begint toch echt intern.

Hoe helpt de laatste vraag bij het bepalen van de merkvisie?

Michel: De laatste vraag ‘roept de merkvisie een stroom aan creatieve ideeën op?’ functioneert eigenlijk als een merkvisie check. Door deze vraag te beantwoorden weet je of je merkvisie goed genoeg is of niet. Dat werkt eigenlijk heel simpel. 

Als je een merkvisie hebt geformuleerd, maar je merkt dat je niet meteen met ideeën komt, moet je echt even een stap terugzetten. Een heldere en onderscheidende visie leidt tot een creatieve flow. Als dat niet op gang komt dan lijkt het, of teveel op wat anderen doen, of is het gewoonweg nog te vaag.

Een goede merkvisie inspireert tot een grote hoeveelheid concepten en ideeën voor marketingcampagnes. Dat is heel waardevol en je weet meteen dat je visie goed is! 

Wat zijn de belangrijkste punten die we uit dit gesprek kunnen halen?

Michel: Je merkvisie verwijst naar de ideeën achter het merk die de toekomst helpen ontwikkelen. Wanneer de merkvisie goed is gedefinieerd, geeft het richting aan de organisatie en weerspiegelt en ondersteunt het de bedrijfsstrategie, onderscheidt het zich van concurrenten, resoneert het met klanten, geeft het medewerkers en partners energie, inspireert het en roept het een stroom van ideeën voor marketingprogramma's op. Dan weet je dat je goed zit.

Hulp nodig met het bepalen van je merkvisie?

Michel en onze andere experts helpen je graag verder!