One Shoe logo

Creative & Digital Agency

Headless CMS uitgelicht: het Prismic CMS

Bij One Shoe werken we met verschillende technologiën voor het maken van websites, apps, platforms en portals. Bij het kiezen van een CMS raden we vaak het Prismic CMS aan. In dit artikel leggen we uit wat Prismic precies is en wat de kracht is van dit headless CMS.

One Shoe | 20 mei 2020

Headless CMS uitgelicht: het Prismic CMS

Wat is het Prismic CMS?

Prismic is een Content Management Systeem waarmee je op een zeer gebruiksvriendelijke manier online content kunt bewerken, managen en publiceren. Tegelijkertijd biedt het CMS veel technische vrijheid bij de ontwikkeling van de websites, webapplicaties, mobile apps en platformen omdat het uitermate geschikt is voor headless opstellingen. 

Prismic is een ‘headless’ CMS. Wat is dat?

Prismic is geen ‘klassiek’ CMS maar een headless CMS. Een klassiek CMS bestaat normaliter uit een back-end waarmee content beheert kan worden en een front-end die ervoor zorgt dat die content op een bepaalde manier getoond wordt op een webpagina. 

Bij een headless CMS wordt het content management (back-end) en de presentatie van die content (front-end) van elkaar los getrokken. Als headless CMS creëert Prismic op zichzelf dus geen webpagina’s: dat doe je met een losse front-end naar keuze. Dat geeft je de mogelijkheid om die content beschikbaar te stellen aan websites maar ook aan wearables, apps, dashboards, game consoles of informatieschermen. Het ophalen van content doe je door gebruik te maken van de API van het headless CMS. Een headless CMS wordt daarom soms ook een API CMS of software-as-a-service (SAAS) genoemd. 

Wat zijn de voordelen van een headless CMS als Prismic?

Met een headless opstelling heb je alle vrijheid in de manier waarop je je content wilt presenteren. Vaak meer dan bij een standaard CMS omdat je daar vast kunt zitten aan beperkingen zoals beschikbare thema’s, modules of functionaliteiten. 

Bij One Shoe zetten we het Prismic CMS in bij headless opstellingen zoals het beheer van content voor de mobile app 'qlinker', het content-driven platform Studiekeuze123 of voor aanvullende content in de data-driven applicatie van G4S. Qua techniek zorgt het Prismic CMS hier voor veel vrijheid. Naast dat je eenvoudig koppelingen kunt leggen, kun je ook heel snel verschillende componenten (‘Content Slices’) aanmaken en zo dynamische lay-outs bouwen door herbruikbare aangepaste componenten te definiëren. Bovendien heeft het een intuïtieve user interface en is het eenvoudig in gebruik. Je hebt geen overload aan opties en de focus ligt echt op het beheren van content. 

Prismic zegt zelf hier over: “Prismic CMS is a calm, non-intrusive CMS that simply works, and works very well – on its own, and with other tools”. 

Headless CMS: Prismic CMS

Wanneer kies je voor het Prismic CMS?

Kort gezegd: kies voor Prismic wanneer je op zoek bent naar een flexibel, lichtgewicht CMS dat over alle basisfunctionaliteiten voor contentbeheer beschikt tegen een zeer scherpe prijs. Bovendien geniet je bij Prismic ook van de gebruikelijke voordelen van een SaaS CMS: je hebt bijvoorbeeld geen onderhoud of ingewikkelde updates nodig. Alles wordt door Prismic geregeld.

Waar moet je op letten bij de inzet van Prismic?

In feite is Prismic het slimme kleinere broertje van enterprise CMS'en als Drupal en Sitecore. Je kunt met Prismic alle kanten op, maar qua functionaliteit en uitbreidbaarheid is het niet zo allesomvattend als de grote enterprise CMS’en. Site management is bijvoorbeeld niet mogelijk, en de moderatie op artikelen staat (nog) in de kinderschoenen. Maar de vraag is dan ook of je alle functionaliteiten van een enterprise pakket ook daadwerkelijk nodig hebt voor jouw digitale project... 

Wil je persoonlijk advies over de inzet van het Prismic CMS?

Tibor (Digital Consultant) staat je graag te woord!