One Shoe (part of iO)

Headless vs traditioneel CMS: wat is het verschil?

Een traditionele website in elkaar zetten? Daar gebruik je een traditioneel CMS voor. Heb je ambities om te groeien, op meerdere kanalen dezelfde content te publiceren of wil je meer dan wat standaard CMS-oplossingen te bieden hebben? Dan ben je beter af met een headless CMS.

Jordy van Raaij | 03 mei 2021

Headless vs traditioneel CMS

Grootste verschil in een notendop

Bij een traditioneel CMS zijn de voor- en achterkant van een website of app in elkaar verweven en moet je voor iedere website, app of wearable een apart systeem gebruiken. Bij een headless CMS beheer je al je content in één afzonderlijk systeem en laad je deze vervolgens (door middel van API-koppelingen) overal tegelijk in.

Traditioneel CMS

Een traditioneel CMS bestaat uit twee onderdelen: een front-end en een back-end. In de back-end maak je nieuwe content of pas je bestaande content aan. Dit is een beveiligd deel waar jij als beheerder toegang toe hebt. Door middel van een thema of sjabloon wordt deze content vertoond op de front-end. Dit is het zichtbare resultaat voor bezoekers.

Bij een traditioneel CMS zijn de back- en front-end naadloos met elkaar verbonden. Zodra je een aanpassing maakt in de back-end wordt de code van de front-end direct aangepast. In een traditionele opstelling heb je per website (of applicatie) daarom één CMS nodig.

Voordelen

 • Traditionele CMS’en bieden out of the box vaak al veel functionaliteit. 
 • Je kunt gebruikmaken van bestaande plugins en thema’s. Dat scheelt een hoop design- en programmeerwerk.
 • Meer flexibiliteit in de content editor. Vaak kun je bijvoorbeeld blokken aanpassen en zo de layout van een pagina naar je hand zetten.
 • Bij veel traditionele CMS’en heb je weinig tot geen programmeerkennis nodig om een simpel website te bouwen. 

Voorbeelden

 • WordPress - Gratis te installeren en een van de meest populaire CMS’en ter wereld. Staat bekend om het gebruiksgemak voor niet-ontwikkelaars. 
 • Drupal - Gratis, open source en voorziet momenteel 2,3% van alle websites ter wereld. Ten opzichte van WordPress is Drupal wat lastiger om onder de knie te krijgen, maar biedt het meer veiligheid en flexibiliteit voor ontwikkeling. Geschikt voor verschillende type digitale projecten: van websites tot platforms, portals en apps.  
 • SiteCore - Alles-in-één oplossing. Onderscheid zich vooral door out of the box verschillende mogelijkheden te bieden om je bezoekers te analyseren en marketing automation te doen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Licentiekosten beginnen bij $40,000.
 • Wix - Voor de echte doe-het-zelver. Je kunt er simpele websites in bouwen en gemakkelijk content beheren zonder enige programmeerkennis. Qua flexibiliteit laat het wel te wensen over. Kosten beginnen bij €4,50 per maand.

Wanneer de beste keuze?

Wanneer je snel en goedkoop een simpele website wil opzetten zonder al te veel programmeerwerk, is een traditioneel CMS een goede keuze. Het bevat namelijk veel standaardoplossingen. En als je niet de ambitie hebt om uit te breiden naar andere kanalen (zoals een app), zal een traditioneel CMS voldoen.

Headless CMS

Een headless CMS werkt anders dan een traditioneel CMS. De back-end is bij een headless CMS namelijk losgekoppeld van de front-end. Door middel van API-koppelingen worden deze aan elkaar verbonden. Je bouwt als het ware een losse front-end en werkt in een vrijstaande omgeving aan je content. Deze constructie heeft een aantal interessante voordelen.

Voordelen

 • Je beheert al je content in één omgeving en kan deze vervolgens op verschillende kanalen publiceren. Dit heet een Digital Experience Platform (DXP) Geen apart CMS voor je website en app dus. Bijkomend voordeel is dat je content altijd overal up-to-date is!
 • Meer creatieve vrijheid en flexibiliteit tijdens het bouwproces. Je wordt immers niet beperkt door de standaardoplossingen en plug-ins van het betreffende CMS.
 • Veel veiliger omdat de content alleen op de halen is door middel van API-koppelingen en de database niet direct bereikbaar is.
 • Makkelijker koppelingen maken met externe software. Dit hoeft niet via het CMS gekoppeld te worden, maar kan direct in de front-end opgenomen worden.
 • Je kan altijd overstappen naar een ander CMS, een andere front-end bouwen of een kanaal toevoegen. Je hoeft daarbij niet bang te zijn voor een lock-in bij een bepaalde aanbieder.

Lees verder: Wat is een headless CMS en wat zijn de voordelen?

Voorbeelden

 • Prismic - Gebruiksvriendelijke manier om content te bewerken, managen en publiceren. Maar tegelijkertijd ook veel technische en creatieve vrijheid. Voor een vaste (relatief lage) prijs per maand, zonder extra kosten voor onderhoud of updates.
 • Contentful - Biedt ongeveer hetzelfde, maar met een eigen gebruikservaring. Voor grotere projecten en meer gebruikers wordt het wel snel duurder.
 • Storyblok - Heel aantrekkelijk geprijsd en biedt interessante manieren om inline blokken te bewerken die je bij de meeste andere headless CMS’en niet ziet.

Daarnaast bieden steeds meer traditionele CMS’en (zoals WordPress en Drupal) ook headless oplossingen aan. Ons advies is wel om bij een headless oplossing te gaan voor een aanbieder die zich hierin specialiseert.

Wanneer de beste keuze?

Wanneer je meerdere front-ends beheert die dezelfde content tonen. Bijvoorbeeld bij een webshop en app. Of als je voorziet dat je in de toekomst wellicht een kanaal gaat toevoegen. Wanneer je jouw front-end helemaal op maat wilt (laten) maken en je niet wilt laten beperken door een standaard thema, ben je ook beter af met een headless CMS. Ook bedrijven met gevoelige data kunnen beter voor een headless oplossing gaan.

Hulp nodig bij je keuze?

Je weet nu wat de grootste verschillen en voordelen zijn. Ben je benieuwd of jouw organisatie of project meer gebaat is bij een traditioneel CMS of een headless CMS? Neem contact met ons op! We helpen je graag de juiste keuze te maken.

Meer weten over het verschil tussen een traditioneel CMS en een headless CMS?

Neem dan contact op met Jordy