One Shoe (part of iO)

Het Drupal CMS voor websites in de gezondheidszorg

5 redenen waarom Drupal een uitstekend CMS is voor websites van ziekenhuizen, zorginstellingen, farmaceuten en patiëntenverenigingen.

One Shoe | 31 jul 2017

Het beste CMS voor websites in de gezondheidszorg? Regelmatig worden we bij One Shoe gevraagd om advies te geven over mogelijke content management systemen voor websites van bijvoorbeeld ziekenhuizen, zorginstellingen, farmaceuten en patiëntenverenigingen.

Hoewel het niet zo is dat een specifiek CMS áltijd de juiste keuze is voor dit soort websites, kiezen we in een afweging tussen Drupal, Wordpress en Laravel wel vaak voor Drupal. In dit artikel leggen we uit waarom.

--> WAT IS DRUPAL?

Reden 1

Drupal maakt het beheer van je website inhoud efficiënt

Met het Drupal Content Management Systeem beheer je je website na live gang. De kracht van Drupal zit hem vooral in het feit dat het systeem je in staat stelt om eenvoudig een grote verscheidenheid aan inhoud op een website te publiceren, te beheren en te organiseren. Met name voor websites in de zorg is dit van grote waarde.

Drupal heeft ons bijvoorbeeld in staat gesteld om informatie over verschillende symptomen,  aandoeningen, of medicijnen, te verstrekken, een database met medisch specialisten te structureren, wijkteams vindbaar te maken of informatie over gezondheidsproducten en medische hulpmiddelen te tonen.

Meer dan bij andere CMS-en is het beheer van allerlei soorten content uitstekend beheer(s)baar binnen Drupal.

Reden 2

Drupal biedt veel mogelijkheden voor koppelingen met EPD’s en patiënt portalen

Drupal biedt een open architectuur die bijna onbegrensde mogelijkheden biedt om het systeem uit te breiden en in te zetten binnen een enterprise applicatie architectuur, of ondersteunend te maken aan allerlei soorten webapplicaties.

Webservices en RESTful API's, en gegevensuitwisseling op basis van open standaarden zoals XML, HL7T, JSON en SOAP vergemakkelijken integratie met systemen van derden en gegevensbronnen zoals een EPD, CRM en sociale media, evenals industrie-specifieke platforms zoals callcenter software of patiënt portalen.

Reden 3 

Drupal waarborgt privacy en security

De gezondheidszorg is bij uitstek een sector waarin privacy en security van vitaal belang zijn. Met dagelijks nieuws over hackers en informatielekken is het van essentieel belang dat informatiebeveiliging op ziekenhuis websites, intranetten, websites van patiëntenverenigingen of farmaceuten waterdicht is.

Het Drupal CMS is een CMS waarin de security zeer goed gewaarborgd wordt. Het beschikt, in tegenstelling tot andere open source CMS-en over een eigen security team. Drupal is dan ook de juiste keuze als je wilt dat het delen van data, patiëntgegevens, cookies etcetera op een veilige manier gebeurt.

Reden 4

Geen licentiekosten voor Drupal

Drupal is Open Source. Open Source betekent dat de bron code en de modules vrij te downloaden zijn via Drupal.org. Open Source Software systemen zoals Drupal en WordPress zijn gratis te gebruiken en aan te passen.

Dit heeft als voordeel dat je als zorgorganisatie niet te maken hebt met initiële en terugkerende licentiekosten zoals bij vergelijkbare Closed Source CMS-en als Sitecore of Microsoft Dynamics CRM. Ook op hosting niveau is dit een voordeel.

De infrastructuur waarop Drupal het beste draait, bestaat uit de eveneens licentie-vrije open source pakketten Linux, Apache, MySQL en PHP (de zogenaamde LAMP stack). 

Reden 5

Zorgorganisaties zitten met Drupal niet vast aan één bureau

Open Source betekent ook dat je vrij bent in je keuze voor een website ontwikkelaar, nu én in de toekomst. De software is van jou. Je zit met Drupal niet vast aan één specifieke leverancier voor ondersteuning, Drupal specifieke support, doorontwikkeling of toekomstige verbeteringen.

Nog maar al te vaak maken zorgorganisaties gebruik van single-vendor ondersteunde eigen CMS-oplossingen. Dit kan ervaren worden als een Vendor lock-in: als er behoefte ontstaat aan een nieuwe leverancier dan zal er migratie naar een nieuw CMS-platform vereist zijn. Helaas zien we dit scenario vaak in de gezondheidszorg.

We zien gelukkig ook positieve alternatieve scenario’s van partijen die vrij zijn in hun partnerkeuze. Zo hebben we bij One Shoe regelmatig succesvol Drupal projecten overgenomen van organisaties die eerst bij een ander bureau zaten. Ook al veranderde de zorgorganisatie van een ander bureau naar One Shoe, migratie naar een nieuw CMS-platform was niet nodig. 

Conclusie

Hoewel het juiste CMS altijd afhangt van variabelen als de gewenste functionaliteiten, interne technische mogelijkheden, hosting, integratie-eisen en budget, is Drupal vaak wel het CMS dat het beste beantwoordt aan de specifieke wensen en eisen die zorgorganisaties hebben.

Met de digitalisering van de gezondheidszorg zullen steeds meer organisaties de voordelen van Drupal mee laten wegen in de keuze voor het CMS. Onder andere zorgconcern EspriaOLVG, het Nederlands Huisartsen Genootschap en het St. Antonius Ziekenhuis kozen al voor Drupal.

Benieuwd naar meer voorbeelden?

Hier vind je een overzicht van 10 voorbeelden van Drupal websites in de zorg.

Op zoek naar een ervaren Drupal specialist?

Tibor (Digital Consultant) adviseert je graag over jouw Drupal vraagstuk