One Shoe (part of iO)

Hogeschool Utrecht en One Shoe realiseren interactieve digitale experience van zorg modelwoningen

One Shoe ontwikkelt interactieve tafel om vraagstukken rondom technologische innovatie bespreekbaar te maken.

One Shoe | 28 jun 2016

De Hogeschool Utrecht (HU) doet onderzoek naar de manier waarop technologie ouderen kan helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. In vier bestaande modelwoningen in Woerden zijn daarom technologische aanpassingen gedaan zodat bezoekers zelf kunnen ervaren wat technologie al dan niet voor impact kan hebben op het leven van mensen met een zorgvraag. 

De Hogeschool Utrecht en OTIB vroegen One Shoe mee te denken over een manier om de modelwoningen te presenteren en de vraagstukken rondom technologische innovatie bespreekbaar te maken. One Shoe ontwikkelde hiertoe de interactieve tafel en ontwierp de content waarmee het verhaal verteld kan worden.

Interactieve tafel met modelwoningen

De interactieve tafel (WhiteTable) is een digitale maquette van de bestaande modelwoningen. In deze modelwoningen zijn de nieuwste technische innovaties toegepast om mensen die extra zorg nodig hebben te laten leven zoals ze gewend zijn te leven. Vraagstukken die hierbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld: is automatische verlichting een voordeel of een nadeel? Is het veilig om iemand die zijn hele leven een gasstel heeft gebruikt, op 85-jarige leeftijd nog een elektrisch toestel te geven?

Zorgvraagstukken rondom technologische innovatie

Wouter Heijnen, Communicatieadviseur bij One Shoe: “De initiële vraag was om een maquette te maken van de modelwoningen die bij OTIB zijn gebouwd. Bij het bezoeken van de modelwoningen, werd duidelijk dat de techniek zelf niet leidend is. We moeten ons niet moeten blindstaren op technische mogelijkheden maar focussen op de eindgebruiker. Nieuwe techniek is niet per definitie een vooruitgang, het gaat er om of die techniek werkelijk wat kan bijdragen. Dat proberen we met de interactieve tafel te communiceren.”

WhiteTable combineert specifiek ontworpen content, een beamer en een tafel waarin RFID-chips zijn geïntegreerd. One Shoe is verantwoordelijk voor het concept en het design. De tafel staat op dit moment in het CareTechLab van de Hogeschool Utrecht en zal ook worden ingezet tijdens beurzen en congressen. 

Over One Shoe

One Shoe is een geïntegreerd reclame- en internetbureau uit Utrecht. Het bureau doet veel in de healthcare sector en is onder meer werkzaam voor het UMCU, Antonius Ziekenhuis, Meda Pharma, Sanofi, FocusCura en vele anderen.