One Shoe logo

Creative & Digital Agency

Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) vandaag officieel gelanceerd

Tegelijkertijd met de officiële start van het LED, lanceren we vandaag MeldpuntLED.nl.

One Shoe | 22 nov 2017

Vandaag is het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) officieel gelanceerd. One Shoe ontwikkelde, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, de website voor het LED waar dierenartsen vanaf nu melding kunnen maken van vermoedelijke gevallen van dierenmishandeling.

Via de  geavanceerde en beveiligde website die we bouwden in Drupal 8, kunnen dierenartsen bij een vermoeden van dierenmishandeling, anoniem gegevens uploaden. De specialisten van het LED kunnen deze gegevens duiden om dierenmishandeling te onderscheiden van (zeldzame) aandoeningen, ongelukken en gevolgen van gedrag door het dier zelf of andere dieren. De gecombineerde beoordeling van dit expertpanel zorgt voor diagnostiek die voldoet aan de hoogste eisen en voorkomt dat vermoedens verkeerd geduid worden. Vervolgens kan een dierenarts onderbouwd al dan niet een melding bij telefoonnummer 144 doen.

Belangrijke stap naar hardere aanpak dierenmishandeling

Sinds 2011 worden er in Nederland stappen gezet naar een verbeterde en ook hardere aanpak van dierenmishandeling en dierverwaarlozing. Aandacht voor het herkennen van dierenmishandeling in Nederland is hierbij relatief nieuw en bij dieren soms lastig. 

Binnen het LED wordt daarnaast wetenschappelijk onderzoek verricht naar het fenomeen dierenmishandeling in Nederland. Dit zal onder andere gebeuren met criminologen en psychologen.

Landelijk Meldpunt Dierenmishandeling initiatief van o.a. Universiteit Utrecht

Drijvende krachten achter het LED zijn de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Bureau Beke en het Nederlands Forensisch Instituut. De oprichting is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Justitie &Veiligheid , het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit en de Koninklijke Hondenbescherming.

Over One Shoe

One Shoe is een toonaangevend creatief & digitaal bureau in Utrecht dat werkt voor o.a. DHL, Yakult, Universiteit Utrecht, OLVG, Sanofi Genzyme en vele anderen.