One Shoe (part of iO)

Laravel & Prismic.io, een nieuwe manier voor API-gestuurde digital experiences

Als creatief & digitaal bureau hebben we jarenlange ervaring met het creëren van digital experiences met behulp van content management systemen (CMS) zoals Drupal en Wordpress. Maar voor ons project voor Studiekeuze123lag de focus op het creëren van een volledig API-gestuurde digital experience. Het was vanaf begin af aan duidelijk: dit project vereiste een andere aanpak.

One Shoe | 23 aug 2018

Als creatief & digitaal bureau hebben we jarenlange ervaring met het creëren van digital experiences met behulp van content management systemen (CMS) zoals Drupal en Wordpress. Maar voor ons project voor Studiekeuze123 lag de focus op het creëren van een volledig API-gestuurde digital experience. Het was vanaf begin af aan duidelijk: dit project vereiste een andere aanpak.

Studiekeuze123 wilde een vernieuwing van hun platform Studiekeuze123.nl. Dit platform biedt (aankomende) studenten een compleet overzicht van alle beschikbare studies in Nederland en uitgebreide informatie over alle opleidingsinstituten. Dankzij Studiekeuze123.nl kunnen studiekiezers nu heel eenvoudig studies te zoeken, vinden en vergelijken zodat hij of zij een opleiding vindt die echt bij hem of haar past.  

Omdat de focus van dit project lag op het creëren van een volledig API-gestuurde digital experience, was het belangrijk om het content management onderdeel te combineren met de application logic binnen één uniforme API. Het integreren van Laravel en Prismic.io stelde ons in staat om een solide oplossing te creëren.

Laravel - voor API-driven projecten
Bij One Shoe is Laravel onze eerste keus om API’s mee te bouwen. We gebruiken Laravel o.a. voor e-commerce driven experiences, headless apps of service backends voor mobile. Dankzij Laravel kunnen we deze applicaties op gestructureerde wijze bouwen en onze klanten een snelle development cyclus bieden. En dat was precies wat Studiekeuze123 ook nodig had.

Prismic.io - cloud-based CMS
Tijdens de Discovery fase ontdekten we dat er bij Studiekeuze123 naast primary content (die via een externe API wordt verwerkt) ook secondary content nodig was. Wij adviseerden om deze secondary content te scheiden van primary content en business logic. Om dit in praktijk goed te laten werken, kozen we voor Prismic.io, een cloud-based CMS.

Hoewel er aan het gebruik van Prismic.io kosten zijn verbonden, zijn de voordelen van Prismic.io zeker de moeite waard. Zo heeft Prismic.io een API first architecture, een krachtige UI editor en een no-hosting setup. De configuratie is heel gemakkelijk en ook het onderhoud wordt je uit handen genomen. Prismic.io biedt content modelling strategieën voor zowel gestructureerde als niet-gestructureerde inhoud. Een van de beste functies van Prismic.io is de mogelijkheid om dynamische lay-outs met content slices te bouwen. Dit is erg handig voor secondary content op bijvoorbeeld een ‘Over ons’ pagina of landingspagina’s die worden gebruikt voor digital marketing.

Laravel & Prismic.io combineren
We hebben de technologieën gecombineerd zodat Laravel de API’s van Prismic.io gebruikt en zo de benodigde pagina’s gegenereerd die navigeerbaar zijn via de beschikbare routes.  

Dat ziet er in praktijk dan bijvoorbeeld zo uit. Zoals je kunt zien is de webpagina van Studiekeuze123.nl opgebouwd uit verschillende content onderdelen. Contentmanagers kunnen binnen Prismic.io met behulp van de content slices dit soort pagina’s maken. En tijdens het creatieproces zijn de contentmanagers volledig vrij in het vormgeven en samenstellen van de pagina’s.

Een handige manier om Prismic.io met Laravel te integreren
Er zijn verschillende manieren om Prismic.io met Laravel te integreren. Tijdens onze zoektocht naar de optimale aanpak ontdekte onze Lead Laravel Developer, Robin Drost, dat een Laravel Eloquent-integratie één van de meest handige manieren is om Laravel en Prismic.io te integreren. Daarom heeft Robin een Laravel-package ontwikkeld waarmee je, op vergelijkbare wijze als Eloquent, kunt communiceren met de Prismic.io API. De door Robin ontwikkelde Prismic-Eloquent Laravel package geeft Laravel developers een vertrouwde manier van integreren.

·      De Prismic-eloquent Laravel package is open source en beschikbaar op GitHub:  https://github.com/robindrost/prismic-eloquent 

·      Documentatie vind je hier: https://prismic-eloquent.gitbook.io/docs/

·      Een voorbeeld van een project is hier beschikbaar: https://github.com/robindrost/prismic-eloquent-blog

Meer weten?
Heeft onze Prismic-Eloquent Laravel aanpak je aandacht weten te trekken en wil je meer weten hoe deze aanpak jouw business kan helpen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Over de auteur
Floris Derksen is Director of Experience Design en co-founder van One Shoe. Bij One Shoe leidt hij ons diverse team van strategen, UX designers, visual designers en Front-end developers.

Over One Shoe
One Shoe is een internationaal digitaal en creatief bureau met een mix van denkkracht, creativiteit en vakmanschap. We combineren merkstrategie met digitale strategie, UX, design en development. Met ruim 45 specialisten creëren we campagnes en digitale oplossingen die mensen aanspreken, aanzetten tot actie en groei aanwakkeren. We werken onder andere voor DHL, Yakult, Total, Sanofi Genzyme, Eurail, St. Antonius Ziekenhuis en nog vele anderen.

Over Studiekeuze123
Studiekeuze123 is de officiële vergelijkingssite en een initiatief van het ministerie van OCW in samenwerking met studenten en de hoge onderwijsinstellingen.

Topics: