One Shoe (part of iO)

Merkidentiteit ontwikkelen? Dit is wat je moet weten!

Iedereen heeft een identiteit. Mensen, maar merken ook. We leggen je graag uit wat een merkidentiteit is, wat de voordelen zijn en hoe je de identiteit van jouw organisatie scherp krijgt!

One Shoe | 23 sep 2021

Merkidentiteit ontwikkelen

Wat is een merkidentiteit?

Een identiteit is wie je bent. Een unieke combinatie van persoonlijke kenmerken die jou onderscheidend maakt. Merken hebben ook een persoonlijkheid: een merkidentiteit noemen we dat.

Bij een persoon heb je vaak snel een bepaald gevoel. Door zijn of haar persoonlijkheid en karakter, de manier van spreken en kleden en de dingen die hij of zij belangrijk vindt in het leven. 

Zo is dat ook bij merken. Door de manier van communiceren en de manier waarop een merk zich presenteert, maar ook door wat het aandacht schenkt en wat juist niet. Bij Coolblue heb je bijvoorbeeld een ander gevoel dan bij Wehkamp, terwijl het allebei webwinkels zijn. Van Wehkamp zou je raar opkijken als ze opeens een ludiek popliedje zouden uitbrengen. Bij Coolblue (‘Alles voor een glimlach’) was het slechts een kwestie van tijd.

Een merkidentiteit is alles wat jou herkenbaar maakt als merk. Het is de som der delen die jou voor een bepaalde groep aantrekkelijk maakt. En voor een andere groep juist niet. Wil je een jonge doelgroep aanspreken? Dan zul je je anders moeten gedragen dan wanneer je gepensioneerden wil aanspreken. Eigenlijk heel simpel.

Waar bestaat een merkidentiteit uit?

De identiteit van een persoon bestaat uit verschillende onderdelen, waarbij het ene kenmerk bij de één zwaarder weegt dan bij een ander. Zo zijn geloofsovertuigingen of de manier van kleden voor de één een groter onderdeel van zijn of haar identiteit dan bij iemand anders. Bij een merkidentiteit geldt hetzelfde.

In de basis bestaat een merkidentiteit uit de volgende onderdelen:

 • Presentatie - Bedrijfsnaam, logo, huisstijl, kleurgebruik, lettertypen.
 • Communicatie - Jij of u, taal- en woordkeuze.
 • Doel - Visie, missie en kernwaarden.
 • Gedrag - Impliciete en expliciete keuzes.

Voordelen

Het ontwikkelen van een merkidentiteit heeft een aantal belangrijke voordelen voor bedrijven.

 • Herkenbaar zijn - De buitenwereld weet wat het aan je heeft en voor welke doeleinden ze jou kunnen benaderen. Door een consistente stijl zullen mensen je uitingen sneller herkennen.
 • Optelsom van contacten - Door een consistente merkidentiteit in je uitingen te tonen, zal je doelgroep je verschillende boodschappen in verschillende kanalen bij elkaar optellen. Zo heb je al snel aan een half woord genoeg om jouw boodschap over te brengen.
 • Sneller keuzes maken - Ook intern heeft het voordelen om te weten waar het merk voor staat. Door te stellen waar een merk voor staat en wat het belangrijk vindt, wordt snel duidelijk waar het merk aandacht aan moet schenken. En aan wat juist niet. Dit helpt je marketeers om sneller ‘inhakers’ te bedenken op social media, maar helpt ook bij grote strategische beslissingen.
 • Betere communicatie naar buiten - Door de ‘begrenzingen’ van de merkidentiteit wordt het steeds gemakkelijker om de juiste woorden te gebruiken en de juiste toon aan te slaan. Dit zorgt voor een consistent narratief.

^ De merkidentiteit van een organisatie ligt doorgaans verankerd in een brandbook

Nieuwe merkidentiteit ontwikkelen

Er zijn maar weinig merken die from scratch worden opgebouwd. Toch zijn ze er wel. Denk bijvoorbeeld aan ZEKUR of InShared. Het voordeel voor dit soort merken is dat ze vanaf het begin slim kunnen nadenken over wie ze zijn, waar de markt op zit te wachten en welke manier van communicatie het best zou aanslaan. 

Vaak gaat het echter andersom. Het merk bestaat al, maar heeft nog geen duidelijke identiteit. Of er is wel een identiteit, maar deze is niet meer van deze tijd. Bedrijven moeten dan van binnenuit te rade gaan. 

Enkele voorbeelden van vragen waar bedrijven over na kunnen denken, zijn:

 • Waar geloven we in? 
 • Waar zit onze kracht? 
 • Wat drijft onze mensen?
 • Hoe gaan we ons positioneren? 
 • Hoe gaan we onze boodschap consistent naar buiten brengen? 
 • Wat moeten we niet meer doen? En wat juist meer?
 • Enzovoort.

Maar kijk ook naar je klanten:

 • Wat waarderen klanten aan ons? 
 • Wat (of welke onderdelen) maakt ons succesvol? 
 • Waar moeten we dus meer de focus op leggen? 
 • Enzovoort.

Twee belangrijke vragen

Een merkidentiteit kun je zo ingewikkeld maken als je wilt. Toch staan bij de ontwikkeling in de basis twee vragen centraal:

 1. Komt de merkidentiteit overeen met de kern van het bedrijf? - Is deze identiteit geloofwaardig? Komt het overeen met de mensen, het bedrijf en het product? Als Burger King besluit haar communicatie, gedrag en stijl in te richten op gezonde voeding zal dit aardig wat mensen in de war brengen.
 2. Is deze merkidentiteit relevant voor de buitenwereld? - Voor de mensen met wie je als merk samenwerkt (zoals partners of leveranciers), maar ook aan wie je het wilt verkopen. Zitten mensen op deze identiteit te wachten? 

Merkidentiteit laten ontwikkelen?

Overtuigd van de kracht van een merkidentiteit voor jouw bedrijf? Maak er werk van! One Shoe is specialist op het gebied van merkstrategie. Onze strategen en creatievelingen helpen je graag om jouw merkidentiteit naar boven te halen en zo de basis te leggen voor succesvolle merkuitingen.

Door ervaren strategen je merkidentiteit laten ontwikkelen?

Michel (Founder & Merkstrateeg) vertelt je graag meer over onze aanpak