One Shoe (part of iO)

Multi-site versus Multi-domein oplossing: wat is het en wat zijn de verschillen?

Multi-site versus Multi-domein oplossing: wat is het en wat zijn de verschillen?

One Shoe | 11 dec 2015

Dit artikel is het 2e artikel uit de reeks 'Multi-site/Multi-domein' oplossingen. 

Met een multi-site of multi-domein oplossing is het mogelijk om meerdere websites aan te maken, te publiceren en te beheren zonder hulp van Drupal-specialisten of IT support. Maar wat is een multi-site/multi-domein oplossing nu precies en wat zijn de verschillen?

Met een multi-site of multi-domein Drupal CMS architectuur kan zowel de meest eenvoudige multi-domein vorm worden ondersteund – websites die er hetzelfde uit zien met enkel content variaties – tot een situatie waarin de websites zo verschillend zijn dat de bezoeker niet zou weten dat er één Drupal CMS achter zit, enkel door naar de websites te kijken.

Hoewel voor de meeste gebruikers, contentmanagers en webmasters het verschil tussen multi-site en multi-domein niet erg relevant hoeft te zijn, zijn de verschillen vanuit technisch en ontwikkeloogpunt erg relevant. Dus wat is multi-site en wat is multi-domein precies? Ondanks dat er een grijs gebied bestaat waarin er een glijdende schaal is tussen de twee komt het hierop neer:

Multi-site architectuur

Een multi-site architectuur staat meer individuele vrijheid (verschillen tussen sites) toe en is het meest geschikt voor het delen van code (modules, functies, thema’s) over meerdere websites.

De belangrijkste voordelen van de multi-site architectuur ontstaan door dat hierdoor onderhoud en beheer inspanningen afnemen voor zowel Drupal als de onderliggende infrastructuur. Updates van server OS, server applicatie, database software, Drupal core en Drupal modules – inclusief de releases daarvan - hoeven dan maar één keer voor de hele omgeving  te worden uitgevoerd, in plaats van één keer voor elke server en website. De test inspanningen zijn hierdoor in theorie ook minder, echter maken hedendaagse update-, test- en release technieken het discutabel of het voordeel hiervan opweegt tegen de extra initiële investeringen en de technische uitdagingen voor de multi-site basis architectuur.

Multi-domein architectuur

Een Multi-domein architectuur dwingt eerder beperkingen (uniformiteit in de websites) af en is meer geschikt om gebruikers en content over meerdere websites te delen. De veelgebruikte Drupal Domain Access module is echter behoorlijk ingrijpend. Deze heeft grote impact op de Drupal installatie als geheel, waardoor het totale systeem fragieler en meer foutgevoelig wordt. 

Hieronder vind je een sterk versimpelde schematische weergave van een multi-site en multi-domein oplossing.

Let op: het is  in een multi-site opstelling niet per sé nodig meerdere fysieke databases toe te passen maar zouden bijvoorbeeld ook website specifieke tabellen in één fysieke database van toepassing kunnen zijn. Specifieke details ten aanzien van gebruik en toepassing zullen de strategie en architectuur beslissingen verder beïnvloeden.  Beveiliging, meertaligheid, systeemkoppelingen, integraties en andere uitdagingen en factoren kunnen daarbij ook relevant zijn.

<< Artikel 1: Vanuit één CMS meerdere websites beheren met een multi-site / multi-domein oplossing

>> Artikel 3: Wat zijn de voordelen en voor wie is een Multi-site of Multi-domein oplossing geschikt?