One Shoe logo

Creative & Digital Agency

Succesvolle React Native apps: 2 voorbeelden

Het Javascript framework React Native is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Grote namen als Tesla, Netflix en Facebook ontwikkelen React Native apps. Maar React Native is niet alleen geschikt voor grote applicaties! In dit artikel lichten we twee voorbeelden uit van mobile apps die zijn gebouwd met React Native, om je te inspireren en te laten zien waneer React Native een goede keus is voor de ontwikkeling van je mobile app. 

One Shoe | 22 mei 2020

Voorbeeld van React Native App 'LeadingCourses'

Maar eerst: wat is React Native?

React Native is een ‘applicatie framework’: een raamwerk waarmee je (web)applicaties kunt ontwikkelen. Het is gebaseerd op het moderne en populaire Javascript framework React en oorspronkelijk ontwikkeld door Facebook. 

Geschikt voor zowel iOS als Android apps

Het grote en meest aansprekende voordeel van React Native is dat je met React Native vele malen sneller apps kunt bouwen dan de traditionele methodes zoals Kotling en Swift. React Native apps zijn namelijk ontwikkeld op basis van één set broncode voor zowel iOS als Android. Dit betekent dat ontwikkelaars slecht één keer deze techniek hoeven te leren en dat je als opdrachtgever slechts één ontwikkelproces hoeft te doorlopen met hetzelfde developmentteam om uiteindelijk twee apps in handen te hebben. Super (kosten)efficiënt! 

Snel, overzichtelijk & veilig

De code van React Native apps staan er bovendien om bekend overzichtelijk en veilig te zijn. React werkt met herbruikbare componenten (stukjes code) die onafhankelijk van elkaar werken. Hierdoor is React Native overzichtelijk aan te passen en uit te breiden. Wel zo fijn bij doorontwikkeling! Mede hierdoor is het een van de meest populaire open source projecten van dit moment geworden. Wereldwijd werkt een enorme wereldwijde community aan developers continu aan doorontwikkeling van het framework. Daardoor wordt React uitstekend onderhouden en ligt het ontwikkeltempo van de software erg hoog.

Lees ook het artikel ‘5 redenen waarom React Native zo geschikt is voor de ontwikkeling van bedrijfsapps’ als je meer wilt weten over de onderscheidende factoren van deze technologie. 

Twee voorbeelden van React Native Apps

Dankzij zijn snelheid, veiligheid en overzichtelijkheid wordt React Native veelvuldig ingezet, ook door ons. Bij One Shoe hebben we inmiddels al talloze React Native apps ontwikkeld en we zijn erg te spreken over de technologie. Dit zijn twee voorbeelden van apps die we tot volle tevredenheid met React Native hebben ontwikkeld: 

Voorbeeld 1: qlinker. App voor (toekomstige) huurders

Voorbeeld van React Native App 'qlinker'

In één app je nieuwe woning vinden, huurcontract afsluiten én reparatie aanvragen doen? Het kan allemaal met de qlinker app! Qlinker is een initiatief van woningcorporatie Mitros. Met ruim 30.000 woningen is Mitros een van de grootste woningcorporaties van Nederland. 

Qlinker wilde als woningcorporatie efficiënter omgaan met maatschappelijk geld door processen rondom (ver)huur van woningen zoveel mogelijk te digitaliseren. Daarom hebben we samen met qlinker alle processen rondom (ver)huur vertaald naar een app voor huurders. De kern hiervan is ‘q’: de chatbot van qlinker. Deze AI toepassing neemt (toekomstige) huurders stapsgewijs mee in het hele huurproces. Daardoor komt er voor Mitros en qlinker ruimte en tijd om contact te hebben met huurders wanneer dat écht nodig is, en houdt Mitros geld over om het in te zetten voor het bouwen en onderhouden van meer sociale huurwoningen.

Waarom kozen we bij deze app voor React Native?

Een grote drijfveer voor qlinker is efficiency, om zo meer geld en tijd over te houden voor de huurders. Daarom ontwikkelden we bij qlinker voor het ontwikkelen van een React Native app gekoppeld aan een NodeJS backend. Heel kostenefficiënt omdat we zo vanuit één codebase een native app konden ontwikkelen voor zowel IOS als Android. Bovendien hebben we het dashboard waarop medewerkers van qlinker de backoffice kunnen doen, ontwikkeld met React.

Voorbeeld 2: LeadingCourses golfbaanvergelijker app

Voorbeeld van React Native App 'LeadingCourses'

Met ruim 25.000 golfbanen en meer dan 350.000+ golfbaanbeoordelingen is LeadingCourses de de grootste golfbaanvergelijker van Europa. Voor golf liefhebbers bevat de LeadingCourses app een schat aan informatie: bijvoorbeeld beoordelingen, foto's, greenfee-tarieven, locaties, voorzieningen en andere nuttige informatie over golfclubs en golfbanen. Alles is te vinden in de app - en de informatie en functionaliteiten worden steeds verder uitgebreid. 

Waarom kozen we bij deze app voor React Native?

Voor LeadingCourses was het belangrijk om bij álle golfers een vaste plek in hun golfleven te krijgen: of ze nu een Android telefoon of een Apple telefoon hebben. Voor, tijdens en na de game. Bovendien had LeadingCourses ambitie om de app verder uit te breiden met nieuwe functionaliteiten. Om de app toekomstbestendig te maken en kosten en uren te beperken kozen voor een React Native app. Dankzij React Native is de app nu beschikbaar in 9 talen, voor iOS en Android en voor zowel mobiele telefoons als tablets.

Wat zeggen deze voorbeelden over React Native apps?

De keuze voor techniek is altijd afhankelijk van de contouren van je project. Bij de twee uitgelichte voorbeelden speelden verschillende factoren mee die ervoor zorgden dat we voor React Native kozen. Duidelijk is dat React Native een goede keuze is in situaties wanneer je bijvoorbeeld:

  • ... een mobile app voor meerdere platformen wilt ontwikkelen
  • ... een efficiënt ontwikkelproces en een aanzienlijke besparing op developmenttijd wilt
  • ... je mobile app in de toekomst gemakkelijk wilt kunnen doorontwikkelen
  • ... kostenefficiënt te werk wilt te gaan en niet vast wilt zitten aan licentiekosten

Op zoek naar een digitale partner met kennis van React?

Jordy (CTO) adviseert je graag over je React vraagstuk