One Shoe (part of iO)

Self-service portal ontwikkelen? 3 voordelen van headless!

Self-service portals komen steeds vaker voor, maar wat gaat er schuil achter de schermen? Als je zelf een self-service portal wilt ontwikkelen, is het goed om de opties te bekijken. In deze blog leggen we je graag uit waarom een headless architectuur tegenwoordig vaak de beste keuze is!

One Shoe | 30 aug 2021

Self-service portal headless

Steeds vaker gebruiken organisaties en bedrijven een self-service portal om hun klanten beter van dienst te zijn, maar hoe het self-service portal wordt ingezet verschilt behoorlijk per organisatie. Wil je dat je doelgroep inzicht krijgt in het verzendproces? Of wil je dat ze zelfstandig een afspraak inplannen? 

Door deze uiteenlopende behoeftes bestaan er over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) geen kant-en-klare self-service oplossingen. De allerbeste self-service portals zijn afgestemd op de doelgroep, organisatie, branding en functionaliteit. Maatwerk dus.

Om deze reden werken wij vanuit een principe: het systeem is niet leidend, maar organisatiedoelen en gebruikersbehoeften wel. Op basis daarvan dien je  voor een passende techniek te kiezen. Bij een portal ontwikkelen is een headless architectuur in veel gevallen een slimme keuze. In deze blog leggen wij je graag uit waarom.

Voordat we beginnen: wat is headless?

Bij een headless architectuur is de presentatielaag (front-end) van een self-service portal losgekoppeld van het back-end. De inhoud wordt beheerd in een aparte omgeving. Deze aparte omgeving is via een API gekoppeld aan de front-end waardoor de inhoud zichtbaar wordt. Bij een self-service portal betekent dat dus dat je een aparte back-end en een aparte front-end kan maken zonder dat deze beperkingen voor elkaar hebben.

Self-service portal headless

Meer weten over wat een headless CMS precies is? Lees de blog: Wat is een headless CMS? En wat zijn de voordelen?

Voordeel 1: Makkelijk koppelingen maken

Een self-service portal is geen op zichzelf staande omgeving. In een portal komen allerlei stromen vanuit je organisatie samen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je inventaris-, agenda- of ticketsysteem. Dan zijn koppelingen met externe software en databases (API’s) van essentieel belang. Als je de verwachting van de klant wil overtreffen, moeten al die verschillende koppelingen natuurlijk piekfijn werken. Met een traditionele architectuur kan het op technisch vlak een behoorlijke uitdaging zijn om dit voor elkaar te krijgen. Veel traditionele architecturen kennen veel handmatig ontwikkelwerk. Daardoor kan het koppelen van een API vaak veel tijd innemen en foutgevoelig zijn. Veel headless oplossingen zijn plug-and-play. Dat houdt in dat er voor veel externe systemen kant-en-klare koppelingen klaarstaan. Zo is het koppelen van verschillende databronnen een stuk eenvoudiger als je voor een headless optie kiest. 

Koppelingen met externe systemen lopen met een headless aanpak niet via het CMS, maar direct via de front-end. Dat maakt het veel efficiënter en tegelijkertijd ook technisch minder complex. Hierdoor is het maken van deze koppelingen snel, is het vele malen overzichtelijker en kost onderhoud minder moeite. Zo kan je optimale zelfservice bieden!

Voordeel 2: Creatieve vrijheid

Naast contact opnemen met je klantenservice zijn er nog veel andere zaken die klanten zonder tussenkomst kunt regelen. Laat mensen zelf afspraken inplannen, tickets kopen of een adreswijziging doorvoeren. Deze self-service opties zijn gunstig voor zowel klanten als organisaties. Via het klantenportaal kan je al je klanten ontlasten en hen flexibiliteit, gemak en efficiëntie bieden. Goede service is de succesfactor voor een hoge klanttevredenheid!

Als je wil je dat het self-service portal naast een goede service ook een totale merkervaring wordt en als verlenging van je communicatiestrategie fungeert, heb je aan headless zeker een goede. Omdat bij headless de front-end en back-end los van elkaar werken, word je niet beperkt door de limitaties van een traditionele architectuur. Voorheen werden visueel indrukwekkende websites snel te ‘zwaar’, waardoor de prestaties achterbleven en de self-service portal traag en slecht vindbaar werd. Door gebruik te maken van moderne frameworks als Next.js ben je in staat om je creativiteit de vrije loop te laten zonder in te leveren op prestaties. Zo voorzie jij het self-service portal van hi-res fotografie, animaties, video en meer en neem je de doelgroep helemaal mee in de beleving.

Benieuwd naar andere verschillen tussen een headless CMS en een traditioneel CMS? Lees dan onze blog: Headless vs traditioneel CMS: wat is het verschil?

Voordeel 3: Toekomstbestendig

De keuze voor headless zorgt ook voor een future-proof self-service portal. 

Mocht je het self-service portal ooit willen uitbreiden, over willen zetten naar een andere opzet of een andere front-end willen, dan kan je met een headless aanpak gewoon de back-end of front-end vervangen. Dit is wederom mogelijk door de architectuur waarin de front-end en back-end los van elkaar staan. Met een traditionele architectuur is dit niet mogelijk omdat daar de twee direct verbonden zijn.

Omdat headless steeds populairder wordt, zijn er ook veel ontwikkelingen die headless steeds beter maakt. Grote partijen als Wordpress en Drupal, maar ook innovatieve spelers als Storyblok en Prismic zetten nu in op deze nieuwe architectuur. Er in meegaan is dus een slimme keuze met het oog op de toekomst.

Aan de slag met je self-service portal? Lees onze praktische tips voor het bouwen van succesvol klantportaal of download de whitepaper 'In 5 stappen een gebruiksvriendelijk portal'!

Conclusie

Als je jouw klanten een snelle, flitsende en vooral complete ervaring wil bieden in je self-service portal, is een headless architectuur de juiste zet. Door de eenvoudige koppelingen met andere systemen kan je je klanten meer bieden, dankzij de creatieve vrijheid kan je ervoor zorgen dat je self-service portal je merk gaat ademen en door nu te kiezen voor headless zorg je ervoor dat je systeem jaren mee zal gaan.

Meer weten over wat een headless CMS voor jou kan betekenen?

Neem dan contact op met Jordy