One Shoe (part of iO)

One Shoe mede-oprichter Stichting Laravel Nederland

Na iets minder dan een jaar van voorbereiding is Stichting Laravel Nederland (Dutch Laravel Foundation) officieel gelanceerd. One Shoe, dat Laravel al jarenlang inzet voor haar projecten en over een team aan Laravel specialisten beschikt, heeft zich aangesloten bij het initiatief.

One Shoe | 17 jun 2019

De door Taylor Otwell, de bedenker van het Laravel PHP Framework, goedgekeurde foundation zal het gebruik van het open source framework Laravel in Nederland promoten onder opdrachtgevers en kennisdeling tussen Laravel developers bevorderen.  

Stichting Laravel Nederland heeft als missie onder meer de promotie van Laravel op zakelijke events, het organiseren van events voor de community ten behoeve van kennisuitwisseling en marketing/pers/pr-activiteiten.

Concurrenten slaan handen ineen

Michel van Velde, CEO van One Shoe, wordt op persoonlijke titel, bestuurslid en community manager van Stichting Laravel Nederland. “Het interessante aan deze stichting is dat concurrenten uit de Laravel community de handen ineenslaan om samen te werken. Niet alleen in PR maar ook in kennisdeling en bijvoorbeeld het organiseren van hackathons en C-level meetings. Het uiteindelijke doel van de stichting is om het marktaandeel van Laravel in Nederland te vergroten. 

Professionalisering in de markt

Het oprichten van de stichting vloeit voort uit de behoefte om het merk en framework Laravel professioneel in de markt te vertegenwoordigen. Aangezien Laravel open source is en er geen commerciële partij eigenaar is, was het niet mogelijk om onafhankelijk te communiceren vanuit het merk Laravel. Daarom voorziet de stichting nu in die behoefte van onafhankelijke communicatie." Tot op heden lag de promotie van Laravel alleen bij bedrijven die het framework gebruiken.

Meer aandacht in de media

De vraag naar onafhankelijke professionele ondersteuning op het gebied van pers & PR groeide vanuit de Laravel community. Alhoewel de vraag naar Laravel groot is en merken als Ticketswap, Yahoo en Toyota Laravel reeds gebruiken vindt Laravel zijn weg naar de pers nog niet genoeg. Stichting Laravel Nederland kan nu ook een bescheiden vuist maken ten opzichte van de closed source commerciële bedrijven die met behulp van marketing, pers & PR en events nog een dominante rol spelen in het landschap van frameworks.

Lid worden

De Dutch Laravel Foundation is een uniek initiatief in de Laravel wereld en wordt nauw gevolgd vanuit meerdere landen. Er is reeds interesse getoond vanuit Engeland, Frankrijk, Portugal en België om het concept over te nemen.

Het voltallige bestuur, bestaande uit Robert Verboon, Michel van Velde, Robert Horsmans, Matthijs van Schendelen en Ruud Schaaphuizen waren bij de officiële inschrijving aanwezig.

Bij de start hebben 7 bedrijven zich aangesloten bij Stichting Laravel Nederland en de verwachting is dat dit voor het einde van het jaar zal groeien naar minimaal 35 bedrijven. Bedrijven, ZZP’ers en ontwikkelteams die met Laravel werken kunnen vanaf nu lid worden.