One Shoe (part of iO)

Wat zijn de voordelen van een Multi-site of Multi-domein oplossing en voor wie is het geschikt?

Wat zijn de voordelen van een Multi-site of Multi-domein oplossing en voor wie is het geschikt?

One Shoe | 28 dec 2015

Dit artikel is het 3e artikel uit de reeks 'Multi-site/Multi-domein' oplossingen.

Met een multi-site of multi-domein oplossing is het mogelijk om meerdere websites aan te maken, te publiceren en te beheren zonder hulp van Drupal-specialisten of IT support. Eerder spraken we al over wat dit precies inhoudt en wat het verschil is tussen een multi-site oplossing en een multi-domein oplossing. Maar voor wie zijn deze oplossingen het meest geschikt en wat zijn in dat geval de voordelen?

Voor wie is een multi-site of multi-domein oplossing geschikt?

Een heleboel organisaties kunnen baat hebben bij een multi-site of multi-domein content management systeem voor hun websites. Veel bedrijven maken immers gebruikt van een veelvoud aan websites, waarbij niet zelden verschillende technieken voor iedere nieuwe website worden gebruikt.

Zo’n diversiteit in IT oplossingen onderhouden en ondersteunen kan een zware beheerlast op de IT afdeling leggen, die uiteindelijk vaak verantwoordelijk wordt gemaakt voor onderhoud en support van die techniek.

Wat zijn de voordelen van een multi-site/multi-domein oplossing?

Tijd- en kostenbesparing onderhoud en beveiliging

Zoals  je je kan voorstellen neemt bij meerdere websites de complexiteit van onderhoud en beveiliging flink toe en daarmee ook de Total Cost of Ownership van het hebben van online applicaties en marketing en communicatie oplossingen (zoals websites). In zulke gevallen kan het veel tijd, kosten en risico schelen wanneer er slechts één multi-site of multi-domein CMS onderhouden en beveiligd moet worden, in plaats van vele verschillende.

Tijd- en kostenbesparing content beheer

Het tijd- en kostenbesparende voordeel van een multi-site of multi-domein content management systeem is (in theorie*) ook van toepassing op het beheer van de content. Waar in een niet-multisite website situatie content wijzigingen op iedere afzonderlijke website moeten worden doorgevoerd, kan met een multi-site of multi-domein oplossing, gelijksoortige content met een enkele mutatie worden bijgewerkt. Content beheer kan daardoor – door het publiceren van content naar meerdere websites en web domeinen tegelijk – zowel gestroomlijnd als vereenvoudigd worden.  Single Sign On oplossingen zijn binnen multi-site en multi-domein installaties ook relatief eenvoudig te realiseren.

* hetzelfde kan ook bereikt worden met een centrale content repository die decentrale websites en apps van content voorziet, maar voor dit artikel gaan we hier niet dieper op in.

Zonder hulp nieuwe websites aanmaken en configureren

Binnen de door One Shoe gerealiseerde multi-site en multi-domein oplossingen hebben we ook mogelijkheden gerealiseerd waarmee de admins zelf, zonder onze hulp nodig te hebben, nieuwe websites kunnen aanmaken en configureren. Ook is het mogelijk vormgeving per website te bepalen, bijvoorbeeld met meerdere thema’s, colour-pickers (of een combinatie hiervan) en drag & drop pagina elementen.

Dergelijke tools laten een investering in een multi-site oplossing nog meer renderen, omdat daarmee een grotere dynamiek aan websites en ervaringen kan worden gemaakt door de eigen admins en beheerders, waardoor de behoefte aan ontwikkelaars en support afneemt.  Naast het vereenvoudigde beheer en onderhoud wordt daardoor ook de snellere lanceertijd van nieuwe websites een factoor die zo’n investering zichzelf laat terugverdienen met tijdbesparing.

Standaardisering en uniformiteit binnen websites

Multi-site systemen kunnen ook een oplossing vormen voor marketing afdelingen en management dat worstelt met het handhaven van een huisstijl of branding beleid.

We hebben zelf enkele voorbeelden in ons portfolio waarin decentrale afdelingen eigen websites ontwierpen en ontwikkelden. De resultaten liepen in deze gevallen uiteen van goede en representatieve oplossingen die soms beter waren dan de corporate website, tot regenboogkleurige comic sans die net zo goed bij de huisstijl pasten als een badpak bij een mannenlichaam. Met een gefrustreerde marketingmanager of brand manager tot gevolg. 

Het multi-site systeem dwingt de gebruikers te werken met de beschikbare tools en templates zodat alle beheer plaatsvindt binnen de door de organisatie bepaalde beheer grenzen en de huisstijl die door de templates wordt afgedwongen. Wanneer dit goed wordt gedaan kunnen de decentrale afdelingen hier ook profijt van hebben door  meer en betere tools aan te bieden dan dat ze zelfstandig zouden hebben gekregen.

Kortom

Het meeste voordeel heeft een partij van een multi-site of multi-domein CMS opstelling als die partij veel (zeg; meer dan 10) websites vanuit een enkele beheer interface wil uitrollen en beheren, én als die partij kan borgen dat al die websites binnen het framework van de multisite installatie hun doel kunnen dienen. 

<< 2e artikel: Multi-site versus Multi-domein oplossing: wat is het en wat zijn de verschillen?

>> 4e artikel: Wat zijn de nadelen van een Multi-site/Multi-domein oplossing en waar moet je rekening mee houden?

Topics: