One Shoe (part of iO)

Wat is er nieuw aan Drupal 8?

Drupal 8 komt uit op donderdag 19 november 2015, wat zijn de grootste veranderingen met de komst van Drupal 8?

One Shoe | 18 nov 2015

Drupal 8 komt uit op donderdag 19 november 2015. Met meer dan 200 verbeteringen zorgt Drupal 8 voor meer efficiency en nieuwe mogelijkheden. Maar wat is er nieuw aan Drupal 8? En wat zijn nu de grootste veranderingen ten opzichte van Drupal 7? Bureau One Shoe geeft een overzicht.

Gebouwd met Symfony framework

Drupal 8 is - in tegenstelling tot voorgaande Drupal versies - gebouwd met Symfony2 als basis. Symfony2 is één van de meest gebruikte frameworks in de PHP gemeenschap.

De intrede van Symfony betekent dat er onder de motorkap een heleboel functionaliteiten zijn herschreven conform de standaarden van Symfony en dat er veel Symfony2 componenten in de architectuur van het Drupal CMS terug te vinden zijn.

Verbeterde en uitgebreidere Drupal core

De Drupal Core vormt de basis van het CMS en kan desgewenst uitgebreid worden met meer dan 16,737 beschikbare modules. Iedere module heeft een specifiek doel zoals fotogalerijen, webwinkelfunctionaliteiten et cetera.

De ’Drupal core’ is in Drupal 8 veel gestructureerde opgezet en met de komst van Drupal 8 zijn enkele van de meest populaire modules standaard in de core opgenomen, zoals de Views module. Met Views kun je als gebruiker lijsten maken, afbeeldingsgalerijen genereren of slideshows maken zonder hulp van een developer.

Inmiddels zijn er al meer dan 30 modules standaard in Drupal 8 beschikbaar en meer dan 971+ modules compatibel gemaakt met deze nieuwste versie.

Drupal 8 moderner: mobile first

Drupal 8 weer helemaal modern en up-to-date. De vorige versie van Drupal, Drupal 7, is begin 2011 vrijgegeven. Hoewel Drupal 7 zoals gebruikelijk actief is onderhouden door de Drupal community, was Drupal nog niet voorbereid op de opkomst van mobile en tablet.

Vanaf nu is Drupal weer helemaal bij de tijd en ontwikkeld vanuit het principe mobile first: dat wil zeggen dat alle meegeleverde thema’s responsive zijn en dat je een website op Drupal 8 vanaf elk apparaat in alle resoluties kunt installeren, bekijken en beheren. Zo flipt de toolbar bovenin automatisch naar links en zijn ook alle afbeeldingen én tabellen responsive. Zelfs de admin pagina’s zijn mobiel geoptimaliseerd.

Gebruiksvriendelijker

Drupal 8 is veel gebruiksvriendelijker geworden dan zijn voorgangers en daarmee wordt het beheer nog aantrekkelijker voor eindgebruikers en contentmanagers. Drupal 8 bijvoorbeeld maakt in-page editing mogelijk: gebruikers kunnen nu direct wijzigingen aanbrengen op de webpagina zelf zonder naar het beheergedeelte van het CMS te hoeven gaan. En met de ingebouwde WYSIWYG editor wordt het eenvoudig om content voor de website te creëren en up-to-date te houden.

HTML5

Goed nieuws voor front-enders: Drupal 8 is volledig geoptimaliseerd voor HTML5. HTML5 vormt de basis om websites functioneel en geschikt te maken voor de nieuwste internetbrowsers en is niet meer weg te denken van websites en mobiele apps. Zo zijn velden voor datum, e-mailadressen en telefoonnummers nu standaard in core beschikbaar.

Verbeterde ondersteuning meertaligheid

Drupal 8 biedt verbeterde ondersteuning voor meertalige websites: het is nu mogelijk om bijna alles te vertalen binnen Drupal. En dat allemaal in het systeem zelf met ingebouwde user-interfaces en automatisch software translation updates vanuit de Drupal community.

Met de release van Drupal 8 is Drupal gestructureerder, gebruiksvriendelijker en uitgebreider geworden. Wil je weten wat Drupal 8 voor jou gaat betekenen? Neem dan contact op met One Shoe, Drupal specialist vanaf het eerste uur.