One Shoe (part of iO)

Je website upgraden naar Drupal 8? Of toch nog Drupal 7 of Drupal 6 behouden?

Is het met de release van Drupal 8 al direct zover dat je je website in Drupal 8 kunt laten bouwen? Of is het verstandiger om dit toch nog in Drupal 7 te doen? En wat als je een website in Drupal 6 hebt?

One Shoe | 15 dec 2015

Per 19 november 2015 is Drupal 8 gereleased. Sinds deze dag kunnen er volop websites gebouwd worden in Drupal 8. De lancering van Drupal 8 is niet alleen een feestje voor ontwikkelaars maar zeker ook voor eindgebruikers: omdat in Drupal 8 veel aandacht is besteed aan het optimaliseren van de gebruikservaring wordt het voor organisaties extra aantrekkelijk om de website te laten ontwikkelen in Drupal. 

Maar is het met de release van Drupal 8 al direct zover dat je je website in Drupal 8 kunt laten bouwen? Of is het verstandiger om dit toch nog in Drupal 7 te doen? En wat als je een Drupal 6 website hebt?

Wat te doen met een website in Drupal 6?

Nu Drupal 8 uit is, staan we als Drupal community voor de volgende grote uitdaging: alle (duizenden) modules die al door de community zijn gebouwd, moeten worden omgezet zodat ze ook in de nieuwe versie 8 van Drupal werken. 

Dit betekent dus dat de focus van de Drupal Community zal verschuiven naar Drupal 7 en Drupal 8. De core en modules van Drupal 6 worden tot en met februari 2016 gesupport.  Bestaande websites in Drupal 6 zullen na februari vanuit de Drupal Community geen garantie meer hebben om veilig te zijn voor jou of je bezoekers, tenzij je extended support hebt. One Shoe biedt extended support aan zodat we de veiligheid van je website ook na februari 2016 blijven verzorgen.

Bij One Shoe voeren we in dat geval een audit uit op je bestaande website zodat we je precies kunnen vertellen hoe we extended support kunnen verlenen of hoe een upgrade naar Drupal 8 eruit ziet.

Zal ik mijn website laten ontwikkelen in Drupal 7?

Als je momenteel al een website hebt in Drupal 7 dan is er geen urgentie om je website over te (laten) zetten naar Drupal 8. Drupal 7 is erg stabiel en veilig en zal worden ondersteund tot Drupal 9 uitkomt.

Als je een nieuwe website wilt laten bouwen en je twijfelt tussen Drupal 7 en 8, dan zal je je moeten laten informeren over de functionaliteiten (lees: modules) die je in je website wilt hebben. Iedere module heeft een specifiek doel zoals fotogalerijen, webwinkelfunctionaliteiten et cetera. De grootste uitdaging voor de Drupal Community is nu om alle modules klaar te maken voor Drupal 8. Op dit moment zijn nog niet alle veelgebruikte modules klaar voor Drupal 8. Daar wordt aan gewerkt, maar ze zijn nog niet meteen inzetbaar.

De ontwikkeling van de modules zal invloed hebben op de ontwikkeltijd doordat we moeten wachten op de juiste update of doordat we als One Shoe zelf die modules zullen ontwikkelen. 

… Of kan ik nu al mijn website laten bouwen in Drupal 8?

Drupal 8 is niet voor niets is uitgebracht: Drupal 8 heeft ten opzichte van Drupal 7 vele voordelen. Aan jou de overweging in hoeverre deze voordelen en de bijbehorende ontwikkeltijd van doorslaggevende factor zijn bij een nieuwe website. We informeren je graag over de mogelijkheden.

One Shoe is Drupal specialist vanaf het eerste uur en altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en technieken op het gebied van Drupal. Heb je specifieke vragen over Drupal 8? Neem dan contact op met One Shoe.