One Shoe (part of iO)

Een stem en luisterend oor voor mensen met klachten na corona

Community platform Coronaplein - Longfonds

Met de lancering van het Coronaplein voor Longfonds hebben we een plek gecreëerd voor mensen met (langdurige) klachten na corona. Een intuïtief community platform met gevalideerde informatie, herkenning door lotgenotencontact en advies van professionals.

Een nieuwe behoefte

Toen het coronavirus voor het eerst om zich heen greep, werd snel duidelijk dat er een kans is dat patiënten na een infectie met (langdurige) klachten na corona ontwikkelen. Omdat het om een nieuw virus gaat, krijgen deze patiënten vaak niet de zorg en begeleiding die ze nodig hebben. Artsen weten simpelweg nog niet genoeg over de langdurige gevolgen van een corona-infectie. 

Om deze patiënten toch op te vangen hebben we in opdracht van Longfonds het Coronaplein ontwikkeld. “Het coronavirus maakt in één klap duidelijk hoe belangrijk je longen voor je leven zijn" zegt Michael Rutgers, directeur van Longfonds. "We strijden voor mensen met een longziekte én voor iedereen die langdurige klachten heeft na het coronavirus.”

Alleen, samen en met een professional

Het Coronaplein geeft patiënten met (langdurige) klachten na corona een plek om gevalideerde informatie te vinden. Het is van belang dat het Coronaplein een plek is voor informatie, tips/adviezen voor herstel na corona en verhalen van coronapatiënten en zorgverleners.

Met elkaar in gesprek

Om mensen herkenning te bieden en te laten voelen dat zij niet de enigen met (langdurige) klachten na corona zijn, biedt het platform de mogelijkheid voor lotgenoten om met elkaar in gesprek gaan. Gebruikers kunnen ervaringen delen, mogelijke behandelingen bespreken en elkaar een hart onder de riem steken. 

Advies van zorgprofessionals

Laagdrempelig contact met een professional is ook mogelijk. In webinars, via een telefonische advieslijn of via een online vragenformulier kunnen mensen van zorgprofessionals antwoord krijgen op hun vragen.

Breng klachten in kaart

Het Coronaplein heeft een belangrijke functie voor gebruikers, maar het is ook een manier om meer inzicht te krijgen in de ziekte. Via o.a. de Ziektelastmeter worden concrete klachten en behoeften in kaart gebracht en gemonitord. Zo krijgen we een beeld van de medische en psychosociale problemen van nu en in de toekomst.

Resultaten Coronaplein

De populariteit van het platform heeft voor veel nationale en internationale persaandacht gezorgd. Zo hebben onder andere CNN, Het Parool en RTL Nieuws aandacht besteed aan het nieuwe platform.

Aan de resultaten is goed terug te zien dat het Coronaplein inderdaad een grote behoefte van de doelgroep vervult. Als compleet nieuw platform zijn er de eerste 10 maanden:

De cijfers van de eerste 10 maanden

  • 696.277 bezoekers geteld
  • 951.202 sessies geweest
  • 2213+ reacties geplaatst
  • 368+ gesprekken gevoerd
  • Bezoekers gemiddeld 4,5 minuut op de website geweest

Snelheid en volledigheid

Toen corona begin 2020 voet aan de grond kreeg in Nederland voelde Longfonds direct de noodzaak voor een plek om mensen met (langdurige) klachten na corona met elkaar te verbinden. Het was dus van groot belang om het platform zo snel mogelijk te ontwikkelen en live te zetten. In een recordtijd van slechts 2,5 week(!) hebben we coronaplein.nu ontwikkeld. Dat was alleen maar mogelijk omdat we gebruik maakten van het Drupal 8 CMS. We konden putten uit alles wat Drupal 8 out-of-the-box te bieden heeft om super snel een volwaardig community platform te ontwikkelen. Bovendien biedt Drupal 8 een hoge mate van privacy voor bezoekers en maken we eenvoudig aanpassing dankzij Drupal’s modulaire werkwijze.

Het UX design en digital design werken dienend aan het platform voor een prettige gebruikerservaring. Door een duidelijk ontwerp is het eenvoudig om op het platform te navigeren en zijn bezoekers niet lang op zoek naar de juiste informatie.

Geen tijd om stil te zitten

Na de oplevering van de eerste versie, was er geen tijd om stil te zitten. Steeds meer uiteenlopende, niet per se long-gerelateerde, klachten werden gemeld. De noodzaak was groot om het platform uit te bouwen tot een online community voor iedereen met (langdurige) COVID-19-gerelateerde klachten.

Samenwerkingsvormen breiden zich verder uit

Nadat duidelijk werd dat corona een systeemziekte is die effect heeft op meerdere organen, werd samenwerking gezocht met patiëntenverenigingen en gezondheidsfondsen waaronder de Hersenstichting, Harteraad, Trombosestichting, Reuksmaakstoornis.nl, MLDS en Hartstichting.

Daarnaast zorgt de gebruikersraad van ervaringsdeskundigen voor de inbreng van patiëntperspectief en wordt intensief contact onderhouden met de Facebookgroep coronapatiënten met langdurige klachten.


2,7 miljoenBezoekers
3,7 miljoenSessies
4.000+Reacties
565+Gesprekken
4,5 minuutGemiddelde bezoektijd

Topics:

Volgende