One Shoe (part of iO)

We zijn er voor je. Kanker.nl

Kanker.nl website

Kanker.nl is dé plek in Nederland voor iedereen die met kanker te maken krijgt: patiënten, (ex)patiënten en hun naasten. Ruim 450.000 bezoekers per maand vinden hier uiteenlopende gevalideerde informatie over de ziekte, voeren de dialoog met professionals en wisselen ervaringen uit met lotgenoten.

Ingrijpende ziekte

Kanker is een ingrijpende ziekte en een precair onderwerp. Als je direct of indirect met kanker te maken krijgt, wil je houvast en grip op de situatie krijgen. Maar hoe? De wereld van kanker is onoverzichtelijk en complex. Er is veel informatie, maar je weet niet wat wáár is. Je wordt behandeld, maar je hebt geen idee of dit voor jou wel het allerbeste werkt.

Op initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kanker-patiëntenorganisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) werd daarom in 2013 de eerste versie van Kanker.nl gelanceerd.

Anno 2018 voldeed het bestaande platform echter niet meer aan de wensen en eisen van de redacteuren en deelnemers: het maatwerk systeem gaf bezoekers, deelnemers, redacteuren en moderators weinig vrijheid om zelfstandig en gemakkelijk nieuws en artikelen te plaatsen, te bloggen, instellingen te wijzigen, te modereren of bibliotheek-content wijzigen. Cruciale factoren van een succesvol community platform!

Vernieuwd en verbeterd

Het vernieuwde kanker.nl heeft een frissere uitstraling, hogere mate van gebruiksvriendelijkheid en uiteenlopende functionaliteiten die de dialoog en kennisdeling rondom het onderwerp kanker faciliteren:

 • Online-bibliotheek met medisch betrouwbare informatie
 • Themagerichte groepsgesprekken met lotgenoten
 • Persoonlijk contact met lotgenoten
 • Blogs schrijven en lezen om verhalen te delen
 • Contact met professionals middels de Kanker.nl Infolijn
 • Verwijsgids (IKNL) met deskundige hulpverleners in de buurt
 • Handige vragenlijsten en online instrumenten zoals de Lastmeter

Voor en door deelnemers

 • 450.000 unieke bezoekers per maand
 • 15.000+ actieve deelnemers
 • 1.000+ betrokken bloggers
 • die in totaal >250 blogberichten per maand publiceren
 • er zijn 42 gespreksgroepen
 • elke gespreksgroep heeft 2 moderatoren
 • en er zijn meer dan 130 inhoudelijke dossiers
De succesfactor?

Door het gericht aanbieden van content, gekoppeld met een overzichtelijk design zorgen we voor een uitstekende UX zodat de gebruiker snel alle relevante informatie vindt. Het design straalt rust uit en er is extra aandacht voor fontgroottes en regelafstanden (accessibility).

Drupal CMS

Door het CMS Drupal is Kanker.nl nu beter voorbereid op de toekomst. Drupal's modulaire karakter zorgt ervoor dat de website makkelijk mee kan gaan in ontwikkelingen van e-health. Onderscheidend is het bieden van de hoge mate van privacy aan bezoekers en deelnemers. Drupal is ijzersterk in veiligheid en zorgt ervoor dat gevoelige informatie niet in verkeerde handen terecht komt. De stabiliteit en kwaliteit van het platform waarborgen we bovendien door het uitvoeren van automatische testen.

Aandacht voor ontwerp én techniek

Naast een kritische opfrissing van de vormgeving, verbetering van gebruikservaring en technische basis hebben we ook veel aandacht besteed aan contentbeheer en redactie. Tijdens het ontwikkelproces zijn de ontwerpconcepten tweemaal getoetst bij de doelgroep in een testlab.

Uiteindelijk hebben we alles onder handen genomen: van design tot backend en frontend development, contentmigratie en integratie met third-party systemen zoals de zoek- en thesaurusfunctie van Gridline (ook voor synoniemen).

Kanker.nl is er voor je

De community maakt onderdeel uit van het waarmaken van de merkbelofte: 'We zijn er voor je'. Het is niet alleen de organisatie die er voor de patiënten is, het platform dat 24/7 ondersteuning biedt, maar het zijn bovenal de deelnemers in de community die er onderling voor je zijn. Zo sta je er thuis nooit alleen voor.

Gewaardeerd platform

Het platform heeft vele awards gewonnen, waaronder twee gouden Lovie Awards en ook de gouden Dutch Interactive Award, dé prijs voor het allerbeste interactieve werk van Nederlandse makers. De jury zei in hun jury rapport over Kanker.nl:

"De zorgvuldigheid waarmee ze omgaan met hun community is enorm. De cijfers qua gebruik en bereik zijn indrukwekkend en het design is erg to the point. Respect voor de Community Manager die er is en haar mensen kent. Ze hebben bij het herontwerp gehoord van de gebruikers wat er nodig is, en ook het bureau heeft aantoonbaar goed geluisterd naar de wensen van de community. Als je het over een community hebt dan is dít het voorbeeld, en alle anderen kunnen hier van leren."


450.000Unieke bezoekers per maand
15.000+Actieve deelnemers
1000+Betrokken bloggers
>250Blogs per maand

Topics:

Op zoek naar een ervaren creative & digital agency?

Job (Digital Consultant) adviseert je graag over digitale oplossingen


Volgende