One Shoe (part of iO)

Oceans of possibilities

DIGITALE TRANSFORMATIE DAMEN SHIPYARDS

Met de nieuwe centrale merkgedachte ‘Oceans of possibilities’ als rode draad, maakt Damen Shipyards optimaal gebruik van moderne digitale middelen om klanten een rijke en consistente merkbeleving te bieden op een solide en gebruiksvriendelijk digitaal platform.

Waar water is, is Damen

Damen Shipyards Group is een familiebedrijf dat wereldwijd met 35 scheepsbouw- en reparatiewerven actief is in defensie, scheepsbouw en engineering. Het scheepsbouwconcern biedt maritieme oplossingen door middel van ontwerp, scheepsbouw en reparatie. Voor Damen zijn haar digitale kanalen van groot strategisch belang om de marktpositie verder uit te bouwen en het merk van Damen te versterken. Maar door een versplinterd digitaal landschap met ongeveer 70 losse domeinen waren merkbeleving, consistentie en gebruiksvriendelijkheid niet op een gewenst niveau. Dit zorgde ervoor dat deze belangrijke kanalen niet optimaal werden benut en klanten op uiteenlopende manieren werden aangesproken en bediend.

Het roer om

Om haar klanten beter te bedienen, heeft Damen ons gevraagd om te helpen met een grootschalig digitaal transformatietraject. Het doel van dit traject was om de merkbeleving en gebruikerservaring te verbeteren, verrijken en consistent te maken voor alle verschillende doelgroepen. 

Damen ontwerpt, bouwt en repareert een verscheidenheid aan schepen en boten: van vissersboten tot binnenvaartschepen en van veerboten tot luxe jachten. Door dit veelzijdige aanbod heeft het scheepsbouwconcern te maken met verschillende doelgroepen en beïnvloeders die allemaal op een andere manier aangesproken willen worden. Een persoon op zoek naar een privéjacht vraagt om een andere behandeling dan een haven die op zoek is naar een nieuwe sleepboot. Dit heeft als logisch gevolg dat het digitale landschap van de scheepswerf in de loop van de jaren is versplinterd in allerlei losse domeinen.

Het volledige plaatje

Om dit traject tot een succes te maken, hebben we als digitale partner van Damen geholpen met de merkstrategie, digitale visie, user experience (UX), digitale positionering en de uiteindelijke technische ontwikkeling van het digitale platform.

DXP als centrale oplossing

Op basis van de customer journey hebben we onderzocht hoe Damen Shipyards haar online dienstverlening het beste kan afstemmen op de uiteenlopende wensen van klanten die schepen kopen, laten bouwen of op zoek zijn naar service en reparatie. Op basis van deze inzichten hebben we het nieuwe Damen.com opgezet als eerste stap van een digital experience platform (DXP). Een DXP is een centraal platform waarmee je via een veelvoud aan touchpoints (zoals websites, apps en portals) de doelgroep bereikt. Door een best-of-breed architectuur te gebruiken zijn alle huidige en toekomstige vereisten van het platform gedekt. Naast Damen.com beslaat het DXP verschillende databronnen en tooling voor sales en marketing.

Het DXP werkt met Storyblok in combinatie met Next.js en Incremental Static Regeneration. Het DXP van Storyblok is veelzijdig, veilig en schaalbaar. De combinatie van Next.js en Incremental Static Regeneration zorgt voor een snel en responsief platform. 

Dankzij de integratie van Damen.com als onderdeel van het DXP hebben we de rijke en consistente merkervaring gerealiseerd en is de gebruikservaring voor alle doelgroepen geoptimaliseerd en gelijkwaardig gemaakt voor alle platformen. Zo worden eindgebruikers op een unieke en persoonlijke manier aangesproken, maar wel volgens de centrale merkgedachte en met een consistente gebruikerservaring. Dankzij het DXP zijn de verschillende systemen van Damen gecombineerd zodat alle business values van de organisatie met elkaar verbonden zijn. Er is ook een zogeheten component library gemaakt voor domeinen die nog niet onder het DXP vallen. Hierdoor blijft ook voor deze domeinen de gewenste identiteit gewaarborgd.

Een nieuwe look

Een digitale transformatie is natuurlijk niet compleet zonder een nieuwe branding. Om dit te realiseren, creëerde digital branding agency Born05 een nieuwe branding voor Damen Shipyards die geheel in lijn is met de nieuwe merkfilosofie. In navolging van de ontwikkeling van de stijlgids hebben wij van One Shoe het merk en design vertaald naar digitale ontwerpen. Zo is de frisse look ook geoptimaliseerd voor het nieuwe digitale landschap en kan Damen hier volledig gebruik van maken.

De toekomst

Het DXP maakt Damen.com helemaal future-proof. Het toevoegen van functionaliteiten aan het nieuwe digitale platform gaat probleemloos en de consistentie in merkbeleving en gebruiksvriendelijkheid wordt door het implementeren van nieuwe onderdelen niet ondermijnd. Voor toekomstige implementaties staan het klantportaal ‘MyDamen’ en de productconfigurator op de planning.

Dankzij de digitale transformatie naar een centraal merkconcept belichaamt ‘Oceans of possibilities’ de volledige digitale transformatie, door juist de grote hoeveelheid aan mogelijkheden op het water te omarmen.