One Shoe (part of iO)

De musicalbezoeker in de hoofdrol

Digitale transformatie Stage Entertainment

Met ondersteuning van One Shoe transformeerde Stage Entertainment afgelopen jaar voor de coronacrisis van traditionele show producent naar een agile, digital-minded en customer-centric organisatie waar alles erom draait de musical bezoeker op nummer 1 te zetten.

Digitale transformatie van Stage Entertainment

The Lion King, Tina, Anastasia: jaarlijks ervaren 7+ miljoen bezoekers in Europa, Londen en New York een musical van Stage Entertainment. Stage Entertainment is hiermee de grootste musicalproducent in Europa. Shows worden na een 'waterval' productieproces gelanceerd voor het grote publiek. De primaire driver voor het succes van deze shows is online ticketverkoop, maar een digitale mindset zat nog niet echt in het DNA van het bedrijf.

De uitdaging: met kantoren in 5 verschillende landen van een gefragmenteerd digitaal landschap en een klassieke, planmatige mindset naar een agile en datagedreven organisatie. Naar een consistent digitaal landschap waar de bezoeker altijd op één staat. Naar het doorlopend verbeteren van de digitale klantervaring op basis van insight-driven UX, visual design en website-optimalisaties.

Doel: stijging in ticketverkoop

Het digitale landschap van Stage Entertainment bestaat op dit moment uit 4 landenwebsites (Spanje, Duitsland, Frankrijk en Nederland) met circa 23 shows, waarop nu onder andere de volgende musicals te vinden zijn: Anastasia (Spanje), Frozen (Duitsland), Tina Turner (Nederland) en de internationale corporate website. Later zullen hier na verwachting andere landen bijkomen. In de transformatie werd high-level gestuurd op verschillende KPI’s met als doel om de totale omzet te laten groeien door een stijging in ticketverkoop en hogere bezoekersaantallen bij de verschillende musicals, en om de relevante bedrijfsprocessen binnen Stage Entertainment meer agile en customer-centric te maken.

Drupal 8 multi-site platform

Het digitale landschap is op technisch vlak compleet herbouwd en in een nieuwe architectuur geplaatst. In plaats van losse websites waarvan contentcreatie en development allemaal lokaal werd gedaan in Duitsland, Nederland, Spanje en Frankrijk, is het gehele digitale landschap inclusief corporate website centraal vanuit één Drupal 8 multi-site platform ontwikkeld.

Blijven testen en verbeteren

We hebben online een consistente en rijkere klantervaring neergezet, volledig vanuit de musical bezoeker geredeneerd. Geen beslissingen meer op basis van meningen of onderbuikgevoelens. Nieuwe concepten, UX-ontwerp en optimalisaties worden nu altijd gevalideerd met klantgegevens en klantfeedback. Nieuwe (delen van) websites gaan pas live als middels split AB-testen is aangetoond dat resultaten beter zijn. Vervolgens worden deze resultaten gedeeld tussen de verschillende landen en wordt er Europees opgeschaald.

Next Stage

Ook interne digitale transformatie

De transformatie begon bij Stage Entertainment zelf. Het startschot van de digitale transformatie was de lancering van de “Next Stage” movement in het bijzijn van de verschillende landen. Belangrijk onderdeel hiervan zijn de Next Stage Labs; de opgerichte in-house usability labs in kantoren, in Amsterdam, Parijs, Hamburg en Madrid. Hier neemt de musicalliefhebber letterlijk deel aan de transformatie. De inzichten worden gedeeld met de hele organisatie door middel van de maandelijkse Next Stage Insights nieuwsbrief.

Next Stage Insights

Significante stijging van resultaten in 2019

Re-design Spaanse Anastasia website (oud vs nieuw) dmv AB-test:

+7% stijging conversion rate
+9% stijging aantal tickets verkocht
+7,6% stijging bekeken musicaltrailer video’s (engagement)

Re-design Nederlandse Anastasia website (oud vs nieuw) dmv AB-test:

+21% stijging klik op ‘Boek nu’-button (op mobile zelfs +33%!)
+167% stijging in bekeken musicaltrailer video’s (engagement)

Magische momenten

Stage Entertainment aan de top van de entertainment industrie

Hoewel de coronacrisis momenteel grote impact heeft op entertainmentbranche, kijkt Stage Entertainment vooruit. Wanneer de situatie stabiliseert en mensen weer kunnen genieten van een magische avond uit, gaat fase 2 in. De ambitie is dan om de magische momenten van de musical verder uit te bouwen: niet alleen tijdens, maar ook voor én na de show. Denk aan het inspireren en verleiden van potentiële bezoekers, aanschaf van de tickets, een restaurantbezoek voor de show plus hotelovernachting. Door deze verandering in mindset en manier van werken blijft Stage Entertainment aan de top van de entertainmentindustrie!